AKTUELNO

Prilikom kupovine obavezno vodite računa o kvalitetu namirnica koje kupujete. U to, naravno, spada i rok trajanja.

Kada neka namirnica na ambalaži ima označen rok trajanja i datum proizvodnje - to je najlakše za proveru. Međutim, šta ako se namirnice pokvare i pre isteka tog roka?

To se uglavnom dešava sa konzerviranom hranom, a da li je ono što se nalazi u konzervi pokvareno, u suštini, možete vrlo lako da prepoznate.

Kako da znam da li je konzervirana hrana pokvarena?

Sve što je potrebno da uradite jeste da obratite pažnju na samu konzervu, odnosno njen poklopac. Ukoliko je deformisan, odnosno naduven - znači da je hrana unutra pokvarena. Kada se hrana unutar konzerve pokvari, doći će do raspadanja namirnica, a nastaće i gasovi, pa će se tako i poklopac izdeformisati.

Foto: Pixabay.com

Takve konzerve ne bi smele da budu u prometu, jer upotreba pokvarenih namirnica može da izazove razna oboljenja i trovanja.

Kada je reč o ribi, da biste bili sigurni da je sveža, obratite pažnju na sledeće karakteristike: škrge su sočno crvene, kost oko škrga čvrsto prileže, meso je čvrsto (prilikom pritiska prsta ne sme ostati udubljenje), oči su bistre, a ljuske sjajne.

Ribu koja ne odgovara ovom opisu obično prati i neugodan miris i ne treba je kupovati. Dobra smrznuta riba mora biti čvrsta i pokazivati iste karakteristike kao i sveža.

Ako kupujete živinsko meso, obratite pažnju na to koliko je staro. Poznato je da je mlada živina sočnija i prijatnija i da se može koristiti za pečenje, pohovanje i dinstanje, dok se starija živina uglavnom kuva. Postoji nekoliko parametra na osnovu kojih možete lako proceniti starost živinskog mesa.

Ako je prsna kost mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini. Sem toga, boja nogu mlade živine je svetla i glatka, a stare izrazitije tamna i hrapava.

Pri kupovini svinjetine, najbolje je uzimati svinjsko meso svetlije boje koje nije premasno. Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara jer je meso suvo.

#konzerva