AKTUELNO

Masline, a posebno maslinovo ulje ima posebno mesto u kulinarstvu. Masline se najčešće služe kao prilog ili dodatak salati, a sada od njih možete da napravite ukusan namaz koji će oduševiti i najveće probirljivce.

Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i par minuta za pripremu, a odličan je za predjelo ili doručak. Vodite računa da prilikom pripreme koristite masline koje nisu gorke. Što je najbolje od svega ova domaća pašteta od maslina je od potpuno prirodnih sastojaka, bez dodatih konzervansa i aditiva.

Foto: Pixabay.com

Sastojci:

150 g crnih maslina, 1 kašika limunovog soka, 3 čena belog luka60 ml maslinovog ulja

Priprema:

Masline dobro isperite pod mlazom hladne vode i ocedite. Ostavite ih nekoliko trenutaka da se osuše na krpi ili ubrusu. Izvadite koštice iseckajte ih na sitnije kodame, pa stavite u blender ili secka. Dodajte limunov sok, sitno naseckan beli luk i sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kašastu smesu. Stavite u staklenu činiju ili teglicu i postepeno dodajte maslinovo ulje, neprestano mešajući, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Čuvajte poklopljeno u frižideru, a pre svake upotrebe malo promešajte, ukoliko se ulje izvodjilo na površini.

Autor: Z.L.