AKTUELNO

Proja sa čvarcima oduševiće sve prave ljubitelje tradicionalne kuhinje.

Nekada bez proje nije mogao da se zamisli domaćinski doručak u Srbiji. Ovaj recept sa čvarcima, pravi je specijalitet za sve ljubitelje tradicionalne kuhinje. Idealna je dok je vruća, ali isto tako je lepa i kada se ohladi, a biće mekana i sveža i sutradan. 

Sastojci: 400 g kukuruznog brašna, 130 g sira, 100 g čvaraka, 3 jajeta, 200 ml vode, 2 kašike masti, 70 g kajmaka, prstohvat soli.

Priprema: U dublju činiju stavite kukuruzno brašno, dodajte izmrvljen sir, kajmak, cela jaja i malo soli. Zamesite, pa postepeno dodajte vodu da dobijete mekše, malo ređe testo. Čvarke sameljite u secku, pa ih dodajte u testo. Sipajte u pleh za pečenje, koji ste premazali sa svinjskom mašću i ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnožutu koricu. Kada je proja pečena ostavite da se ohladi, pa je secite na parčice i služite.

Autor: Z.L.