AKTUELNO

Pica je definitvno jedno od onih jela koje možete pojesti u bilo kom delu sveta. Kao što već znate potiče iz Italije, ali je zbog svog ukusa ubrzo prešla granice ove zemlje. Postoji bezbroj restorana u kojima možete pojesti odličnu picu, ali nekako je najlepše kada je napravite sami u toplini svog doma.

Odlična je za svaku priliku, bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri, sa picom nikad nećete pogrešiti, a ukućani ili gosti će biti prezadovoljni vašim izborom.

Ipak, da biste napravili savršenu picu potrebno je da obratite pažnju na nekoliko najčešćih grešaka koje većina pravi.

Priprema testa

Od velike važnosti je da se testo dovoljno "odmori". Jedna je od najčešćih grešaka je kad se prerano pomeri sa toplog mesta. Bitno je da se dovoljno digne da bi bilo meko. Testo je najbolje kasnije rastezati rukama. Ako se povlači nakon što ga razvučete, to znači da je potrebno da ga ostavite da se još malo odmori na sobnoj temperaturi.

Previše koristite oklagiju

Kao što je već rečeno najbolje je da testo za picu razvičete rukama. Ukoliko baš niste toliko vični možete da se poslužite i oklagijom, ali budite pažljivi, kako ga ne biste previše razradili i “ispumpali” sve one mehuriće vazduha koji pružaju fantastičnu strukturu.

Previše povrća

Dodavanjem previše povrća koje pušta vodu, kao što je slučaj s tikvicama, testo za picu može nakon pečenja postati gnjecavo. Isto važi i ako se povrće koje sadrži puno vode seče na prevelike komade.

Temperatura pečenja

Kada je omiljeno jelo spremno za poslednji korak, važno je obratiti pažnju na to da rerna bude dobro zagrejana. Neophodno je zagrejati na najjaču temperaturu i tek onda staviti picu, pa peći najmanje deset minuta. Takođe, za dobru picu isplati se čekati, pa je ostavite pet minuta u ugašenoj rerni pre posluživanja kako bi se ukusi lepo povezali.

Autor: Z.L.