AKTUELNO

Kiflice su svima omiljene bilo da su punjene sirom, džemom, kremom. Neiskusne domaćice misle da su komplikovane za pripremu i čim čuju mesi se testo, odustaju.

Ali, poprilično je lako da se naprave, a garantovano će vam super ispasti ako ispratite neke korake. Obavezno ih premažite jajetom u koji ste dodali pavlaku, jer će ih to omekšati, a kako bi ostale meke i sveže i sutradan, pečene kiflice poprskajte vodom. 

Sastojci:

600 g brašna, 25 g kvasca, 1 kasicica šećera, 250 ml tople vode, 50 g maslaca, 50 ml ulja, 2 kašičice soli, 1 jaje, 2 kašike kisele, pavlake

Za premazivanje:

1 jaje, kisela pavlaka, so

Još:

oko 150-200 g krem sira, susam

Priprema: Razmutite kvasac sa toplom vodom, šećerom i kašičicom brašna.Ostavite kvasac da se aktivira nekih 10-ak minuta. Dodajte polovinu prosejanog brašna, ulje, so, ostatak vode, jaje, maslac (sobne temperatutre) i kiselu pavlaku. Dobro izmešajte varjačom/kašikom. Nakon toga postepeno dodajte ostatak brašna. Umesite glatko, mekano testo. Oblikujte loptu i stavite u činiju, pa premažite uljem. Ostavite testo pokriveno, u toploj prostoriji, oko 60 minuta. Podelite na dva jednaka dela i oblikujte lopte. Jednu polovinu vratite u činiju i ostavite je pokrivenu. 

Drugu polovinu stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite krug. Isecite na 16 trouglova. Na svaki kraj stavite kašicicu krem sira (ili nekog drugog fila, dzema) i urolajte kiflice. Isto ponovite i sa drugom polovinom testa. Kiflice poređajte na tepsiju na koju ste stavili pek papir za pečenje. Pokrijte ih i ostavite 10 minuta. Pavlaku i jaje umutite, pa premažite kiflice i pospite susamom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190-200°C, dok ne porumene sa donje i gornje strane (oko 20 minuta). Pečene kiflice poprskajte vodom i ostavite da se ohlade. 

Autor: Z.L.