AKTUELNO

Sigurni vam nikad ne bi palo na pamet da stavite ove namirnice na roštilj!

Kod nas, na brdovitom Blakanu se oduvek znalo šta ide na roštilj i godinama unazad se od toga ne odstupa. Svinjetina, ćevapi, kobasice, pljeskavice, piletina…i tako u krug. Retko se sa pripremom roštiljskih jela eksperimentiše.

Sigurni vam nikad ne bi palo na pamet da stavite ove namirnice na roštilj. Evo liste.

1. Lubenica

Lubenica spada u povrće, ali je mi uglavnom tretiramo kao voće, a ako je stavite na roštilj, sa malo soli i aromom dima poprimiće iznenađujuće mesnati ukus. Pečenje će upiti svu slatkoću, a vi ćete dobiti sjajan prilog uz meso. Premažite komade lubenice maslinovim uljem, soli biberom i pecite na roštilju po pet minuta sa obe strane. Možete poslužiti sa topljenim sirom ili zajedno sa pljeskavicom.

2. Zelena salata

Zeleniš podnosi toplinu, iznenađujuće dobro, a dim će im mu dati onaj poseban šmek . Glavice zelene salate prepolovite, premažite maslinovim uljem i pecite na roštilju minut-dva. Pospite ribanim parmezanom ili sirćetom.

3. Sir

Ali bez hleba. Ako deblje parčiće sira stavite na roštilj dobićete svo bogatstvo i ukusa koje sir ima. Da biste dobili savršene komade grilovanog sira koji se nije rastopio koristite deblje šnite sira i to halumi ili provolone, savetuju profesionalni kuvari. Komade sira premažite maslinovim uljem i pecite na roštilju po minut sa obe strane, biće dovoljno samo da na siru ostanu tragovi roštilja. Poslužite sa hlebom i grožđem.

4. Biskvit za torte i kolače

Roštilj biskvitima daje toplinu iznutra i karamelizovanu i hrskavu koricu. Uz neki voćni ili čokoladni sirup dobićete fenomenalan desert za čas.

5. Avokado

Avokado pecite na roštilju u kori, kratko, a zatim ga izdubite uz pomoć kašike. Začinite sa maslinovim uljem soli biberom i poslužite uz manje masno meso ili ribu.