AKTUELNO

Ćevapi su specijalitet sa roštilja karakterističan za naše podneblje i nema ko ih ne voli. Iako će mnogi s pravom reći da ćevapi datiraju još iz antičkog doba, iz 8. veka pre naše ere, činjenica je da su sarajevski ćevapi prošle godine uvršteni u 100 najboljih jela sveta.

Sastav: 1,5 kg junetine (najbolje od vrta ili plećke), 200 g jagnjetine, 4 čena belog luka, 1 kašičica soli, 2 kašičice sode bikarbone.

Priprema: U 100 mililitara vode prokuvajte četiri oljuštena čena belog luka. Meso isecite na kockice i dobro posolite. Meso se secka kako bi ostalo sočno. Prelijte meso proceđenom vodom u kojoj se kuvao beli luk, sve dobro promešajte, prekrijte lanenom krpom i ostavite da odstoji preko noći u frižideru. Sutradan sameljete smesu u mašini za meso dva puta. Ostavite smesu da odstoji bar četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim je vratite u frižider na još najmanje četiri sata. Sve vreme posuda sa mesom mora da bude pokrivena lanenom krpom. Pre nego što počnete da oblikujete ćevape dodajte sodu bikarbonu, rukama dobro izmesite bar desetak minuta i oblikujte ćevape. Pecite ćevape na jakoj vatri – ako ih spremate na roštilju koristite drveni ugljen i često premazujte rešetku uljem ili parčetom slanine. Ako ćevape pečete u tiganju, spustite ih tek kada se ulje dobro zagreje i stalno ih okrećite hvataljkom tako da porumene sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete, jer će u tom slučaju biti gumasti.

Autor: Z.L.

#Ćevapi