Čorba od leblebija odlična je kada želite da „odmorite od mesa“ jer sadrži duplo više gvožđa od iste količine mesa. Ovo je lagani, hranljivi obrok, savršen za zagrevanje organizma tokom hladnijih dana, a pre svega vrlo je ukusan. Osim toga, možete da skuvate i veću količinu, čuvate je u frižideru ili čak i da je zamrznete.
Leblebije se, na primer, pored još nekih mahunarki, ubrajaju u namirnice koje sadrže dosta biljnih proteina, a i bogate su vitaminima i mineralima, a najviše se uzgajaju u Indiji i Srednjem istoku.
Sastojci: 500 g leblebija, 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavica luka, 2 šargarepe, 2 lovorova listaso, biber
Priprema: Leblebije je potrebno prethodno da ostavite preko noći potopljene u vodi. Pre pripreme čorbe dobro ih isperite i ocedite. Sitno naseckajte luk i šargarepu, pa dinstajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju. U lonac dodajte leblebije i dolijte vodu taman toliko da prekrije sastojke. Ubacite dva lovorova lista, pa začinite biberom i solju po ukusu. Nakon 30 minuta, kad su leblebije potpuno skuvane, izblendirajte sve sastojke kako biste dobili gustu teksturu čorbe. Malu količinu skuvanih leblebija možete ostaviti za ukrašavanje čorbe. Pre služenja možete je posuti i sitno seckanim svežim peršunom ili vlašcem i služiti je uz prepečen hleb.
Autor: Z.L.