AKTUELNO

Mnogo je kuhinjskih trikova koji bi trebalo da olakšaju svakodnevni život kada je kuvanje u pitanju. Međutim, funkcionišu li svi oni zapravo? Nažalost, ne! Mnogi trikovi više su mit nego što zapravo deluju. Najbolje što možete da uradite je da se odmah oprostite od sledećih devet kuhinjskih trikova.

1. Protresite beli luk u čaši kako bi se skinula ljuska

Osim ako su češnjevi brlog luka jako suvi (želiš li ih onda da ih uopšte jedete?), ovaj trik neće uspeti. Budući da je beli luk obično svež, sočniji je i ljuska se zalepi za njega. Čak i najjače drmanje neće skinuti ljusku s belog luka.

2. Drvena kašika na šerpi sprečava prelivanje

Ovaj trik je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih kuhinjskih trikova, ali sprečava li zaista prelivanje? Ne! Drvena kašika na šerpi ne može da zaustavi prelivanje ključale vode. Bolje je paziti na sadržaj šerpe i po potrebi pravovremeno je skinuti sa šporeta ili smanjiti temperaturu.

3. Iscediti limun klještima

Premda ovaj trik može dati željeni rezultat, ceđenje limuna brže je i lakše pomoću cediljke za limun.

4. Kuvanu testeninu isprati vodom kako se ne bi zalepila

Ovim (navodno) trikom ispire se samo skrob, tako da se sos kasnije ne može tako dobro spojiti s testeninom, a ne sprečava se lepljenje. Bolje je skuvati tjesteninu u dovoljno velikoj šerpi al dente, a tokom kuvanja redovno mešati da se ne zalepi. Želite li da vam se kuvana testenina kasnije ne zalepi (ako ostane da stoji u šerpi) prelijte je se s malo maslinovog ulja ili rastopljenim maslacem i promešajte.

5. Prazna flaša za odvajanje belanaca od žumanaca

Odvajanje žumanaca od belanaca usisavanjem pomoću prazne plastične boce (flaša se stisne da izađe deo vazduha, prisloni se na razbijeno jaje, pa otpusti da usisa žumance) zvuči dobro u teoriji – međutim, u praksi se ovaj kuhinjski trik zapravo ne preporučuje. Umesto eksperimentisanja s flašom i jajetom, mnogo je lakše odvojiti jaje na klasičan način – rukama i ljuskom.

6. So da voda brže zakipi

Uvek dodajete so vodi u šerpi na početku kako bi voda brže zakuvala? Žao nam je ali vreme je da to prestanete da radite. Slana voda ima višu tačku ključanja i zbog toga joj je potrebno duže da zakipi. Umesto toga, bolje je soliti vodu tek kad je već dosegla ključanje.

7. Sečenje čeri paradajza između dva tanjira

Stavljanje čeri paradajza između dva tanjira, a zatim njihovo sečenje na pola čini se kao pametni trik koji štedi vreme i obećava da će svi plodovi biti presečeni na jednake polovine. Međutim, to nije tako jednostavno uraditi. Jedan plitki tanjir se okrene naopačke, na njega se poređaju paradajzi, a zatim poklope dnom drugog plitkog tanjira. Tanjir pritisnete da se paradajz ne pomera, a velikim kuhinjskim nožem preseku se svi odjednom. Umesto da se nervirate kako je to nespretno i što sok curi na sve strane, preporučujemo klasičnu metodu sečenja svakog čerija nožem na dasci za sečenje.

8. Stavljanje testa za palačinke u flašicu od kečapa za lakše sipanje

Sipanje testa za palačinke u praznu flašicu od kečapa kako bi se moglo bolje raspodeliti zvuči kao dobra ideja. Međutim, ovaj kuhinjski trik se zapravo ne preporučuje. Budući da je okus kečapa često teško potpuno ukloniti iz flaše (usprkos temeljnom ispiranju) i testo za palačinke može ga preuzeti u trenu. Stoga je i ovde bolje koristiti klasičnu kutlaču za sipanje.

9. Spašavanje preslane supe krompirom

Presoljenu supu niko ne voli, ali na sreću postoje jednostavni kućni trikovi koji joj mogu pomoći da je spasite – ali celi, oljušteni krompir nije jedan od njih. Ako je supa previše začinjena, bolje je uravnotežiti je s malo pirinča, mahunarki ili više vode kako bi se upio višak soli.

Autor:

#Kuhinja