Japanski majonez, koji se često naziva i kewpie prema poznatom proizvođaču, za razliku od običnog ima više ukusa, kremastiji je i sadrži nešto manje kiseline.
U pripremi se ne koriste cela jaja, nego samo žumanci, kao i blago pirinčano sirće koji daje slatku notu, ali možete ga zameniti jabukovim. Ponekad se japanski majonez može kombinovati sa pikantnim začinima ili vasabijem.
Sastojci:
1 žumance
1 kašika pirinčanog sirćeta
1 kašičica limunovog soka
1/2 kašike senfa
1 kašičica šećera
1/4 kašičice soli
100 ml biljnog ulja
Priprema:
U staklonoj posudi razbijte jaje i zatvorite, pa prebacite u veću posudu sa vodom zagrejanom na 60-70°C i ostavite 5 minuta. Zatim odvojite žumance od belanca. Žumanac prebacite u posudu, pa dodajte sve sastojke osim ulja. Promešajte, pa prebacite u blender. Postepeno dodajte malu količinu ulja kratko blendirajući sve dok ne dobijete kremastu smesu.
Autor: Pink,rs
#majonez