AKTUELNO

Saznajte ekskluzivno koje namirnice uživaju ovaj status.

Najbolje namirnice koje su predstavnici superhrane imaju gore pomenute prednosti, međutim neke je lakše pronaći od drugih. U nastavku vam predstavljamo neke od namirnica koje ispunjavaju kriterijume i koje se mogu nazvati superhranom.

ACAI BOBICE

Ove tamnoljubičaste bobice koje nose nadimak „ljubičasto zlato“ beru se u Južnoj Americi i često završavaju u činijama za smuti u obliku acai praha ili pirea. Ove bobice su bogate vlaknima, antioksidantima, omega-3 masnim kiselinama, a sadrže i kalcijum u tragovima.

BADEMI

Za badem znate, verovatno ga i volite. Za grickanje ili kao sastojak za zdrav smuti ili možda kolač.Odličnog je ukusa, bogat je proteinima, vlaknima, magnezijumom i vitaminom E.

JABUKE (sa ljuskom)

Jabuke svih sorti sadrže antioksidate kvercetin i katehin, polifenole i vlakna.

AVOKADO

Kako je još i zovu „aligatorova kruška“ je prepuna zdravih masti i vlakana, a čuva u sebi više kalijuma nego banana.

BOROVNICE (i ostale bobice)

Jarko obojene bobice bogate su antioksidativnim antocijaninima i fitohemikalijama zvanim flavanoidi.

Foto: Promo

BROKOLI

Prepun vitamina A, C i K i folne kiseline. Ukoliko vam brokoli nije omiljen, pokušajte umesto kuvanja,sledeći put da ga stavite u rernu i kratko zapečete.

PASULJ

Posebno crni pasulj, mahunarka koja je bogata vlaknima, proteinima, antioksidantima i gvožđem.

ČIA SEME

Ovo sitno seme sadrži svih 9 aminokiselina, plus vlakna, antioksidante i omega-3 masne kiseline. Čia semenke možete koristiti u smutijima, kolačima, pudingu…

BELI LUK

Miris nije jedina moćna stvar ovde, on je takođe bogat vitaminima, antioksidantima i sadrži mangan. Pojedine studije su pokazale da može da pomogne u snižavanju holesterola, pa čak i u borbi protiv prehlade.

ZELENI ČAJ

Snažan antioksidant, bogat alkaloidima. Preskočite nekad kafu i popijte ovaj topli napitak.

KELJ

Ili ga volite ili mrzite, ali da znate da je kelj definitivno dobar za vas, sa puno kalijuma, vitaminima A iC i antioksidativnim fitohemikalijama.

KEFIR

Mlečni napitak koji je pun probiotika, koji su dobri za creva, kao i proteina i vitamina K2. Može da posluži i kao preliv za salatu ukoliko ne volite da ga pijete.

KIVI

Voće sa zrnastim zelenim srcem, kao izvor vlakana, folata, vitamina C kao i drugih vitamina i minerala.

BUNDEVA

Malo masti, a mnogo vlakana i vitamina A i C. Da li ste probali možda potaž od bundeve?

LOSOS

Bogat zdravim omega-3 masnim kiselinama, selenom i sadrži nekoliko B vitamina. Može sutra zavečeru?

Foto: Promo

MORSKE ALGE

Sirova alga je najhranljivija, ali ukoliko ne želite da spremate salatu od morskih algi, možete je koristiti u sušenom obliku. Od algi možete dobiti vlakna, polifenole, karotenoide, vitamin B i jod koji telo ne može da proizvede samostalno.

SPANAĆ

Zvezda mnogih salata! Spanać nije bogat samo gvožđem već i folatima i vitaminima A i K.

BATAT

Ili slatki krompir, sadrži značajnu količinu kalijuma, vlakana, vitamina C i B6.

PARADAJZ

Ako je spanać zvezda salate, onda je paradajz zvezda leta. Sadrži antioksidans likopen, vlakna,vitamin C i kalijum.

Spisak je naravno mnogo duži od ovoga koji smo vam mi ovde predstavili. Verujemo da su neke od ovih namirnica i svakodnevno na vašem meniju. Ono što bi bilo dobro jeste da se trudite da spisak tih zdravih namirnica, odnosno superhrane proširite još više. Ne može da vam škodi. I ono što je nakraju dana najvažnije, kada su u pitanju trendovi u ishrani važan je samo jedan – a to je da vam ishrana bude zdrava.

Autor: promo

#Zdravlje