AKTUELNO

Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusnu pitu od tikvica i rikota sira.

Sastojci: Malo brašna, za posipanje radne površine, pakovanje lisnatog testa (pola kilograma), 500 grama rikota sira, četiri jaja, dve kašike sveže mirođije sitno naseckane, dva čena belog luka, sitno naseckanog, soli i bibera po ukusu, jedna velika tikvica, očišćena i isečena na sasvim tanke kolutove, dve kašike maslinovog ulja, 60 grama parmezana, sitno narendanog.

Priprema: Rernu zagrejte na 220 stepeni. U pleh stavite papir za pečenje. Radnu površinu pospite brašnom, pa od lisnatog testa oblikujte krug, a zatim ga stavite u pleh. U činiji srednje veličine pomešajte rikotu, dva jaja, mirođiju, beli luk i malo bibera, pa smesu ravnomerno rasporedite po lisnatom testu, ostavljajući oko tri centimetra testa na obodu slobodna. U drugoj činiji pomešajte tikvice sa maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu. Kolutove tikvica ravnomerno rasporedite po nadevu, a zatim ivicu testa savijte, tako da nadev ostane "unutra". U manjoj činiji, ulupajte dva jaja sa jednom kašikom vode, pa njima premažite ivicu pite i pospite je parmezanom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 35 do 40 minuta, ili dok lepo ne porumeni. Ostavite da se malo ohladi petnaestak minuta, secite i služite toplo.

Autor: Pink.rs

#Pita