AKTUELNO

Danas je Svetski dan pice, specijaliteta koji je zaludeo svet!

Priča počinje u Italiji, tačnije u Napulju tokom 17. i 18. veka. Tada je ovo nezavisno kraljevstvo, bilo ozloglašeno po velikom broju siromašne radničke klase, takozvanih Lazzarona. Ovim Napolitancima bila je neophodna jeftina hrana koja je mogla lako da se konzumira. Upravo tada nastaje pica!

Ravan komad hleba sa raznim prelivima, koji se jede za bilo koji obrok i prodaje od strane uličnih prodavaca i restorana, savršeno je odgovorio potrebama gladnih Napolitanaca. Čak i najranije verzije pice koje su Napolitanci jeli sadržale su ukusne dodatke koje danas toliko cenimo, poput paradajza, sira, ulja i luka.

Foto: Burst

Kraljica Margarita i i čuveni Napulj

Italija se ujedinila 1861. godine a kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. godine. Legenda kaže da je paru na putovanju dosadili specijaliteti ukusne francuske kuhinje, pa su zatražili asortiman pica iz gradske picerije Brandi. Vrsta pice koja se kraljici najviše svidela zvala se pica mocarela - pica sa mekim belim sirom na vrhu, crvenim paradajzom i zelenim bosiljkom. Verovatno nije slučajno da je njena omiljena pita sadržala boje italijanske zastave. Od tada, priča se da je kraljičina kombinacija preliva na pici, postala poznata kao Pica Margarita.

Blagoslov kraljice Margarite je bio početak ludila za picom koje je tada obuhvatilo celu Italiju. Napulj nije bio jedino mesto u Italji poznato po pici.

Foto: Burst

U isto vreme Sicilijanci su napravili svoju vrstu pice

Ostvro Sicilija je imalo svoju verziju pice, poznatu kao sfincione ili focaccia sa debelim koricama, koju možete probati već ovog leta tokom letovanja u Siciliju.

Picerije na Siciliji, a posebno u mestu Taormina smo već preporučili, pa je praktično jedino važno da odlučite da je baš sicilija pravo mesto za vaš letnji odmor. Iako deluje nemoguće, važno je reći i da hleb sa prelivima nije bio jedinstven samo italijanskoj radničkoj klasi, kao ni njihovom vremenu -. ,,Picu’’ su takođe jeli drevni Egipćani, Rimljani i Grci.

Pica osvaja ceo svet!

Preko okeana, imigranti iz Napulja su pravili svoje hrskave pice u Njujorku i drugim američkim gradovima, uključujući Trenton, Boston, Čikago i Sent Luis. Napolitanci su dolazili i radili fabričke poslove, kao i milioni Evropljana krajem XIX i početkom XX veka; oni nisu pokušavali da postave kulinarski trend. Ali relativno brzo, ukusi i mirisi pica su počeli da intrigiraju čula svih koji bi je probali.

Tokom Drugog svetskog rata, Ira Nevin služio je u Napulju i vratio se kao i mnogi drugi vojnici sa uspomenama na ukus pice. Ali je Nevin imao tajno oružje: Njegova porodica je bila u poslu proizvodnje rerni.

Kako su se italijanski-amerikanci i njihova hrana, selili iz grada u predgrađa, sa istoka na zapad, naročito posle Drugog svetskog rata, popularnost pice u Sjedinjenim Američkim Državama je procvetala. Prestala je da se posmatra kao "etnička" poslastica, već su je iidentifikovali kao brzu, zabavnu hranu.

Danas možete jesti najrazličitije vrste pica, pa i određene varijante zbog kojih bi se Italijani verovatno zgranuli, poput ,,pice’’ sa nutelom.

Autor: Pink.rs

#Svetski dan

#pica