AKTUELNO

Kremasta čorba od karfiola i praziluka, uz zanimljiv, istovremeno intenzivan i osvežavajuć ukus celera i prijatnu kiselkastu notu koja dolazi od kisele pavlake ili milerama.

Čorbica je zasita, svilenkaste teksture i super ukusna.

Foto: Unsplash.com

Sastojci: 2 ravne kašike ulja (15g), beli i svetli deo listova praziluka (220-240g), 1/3 srednjeg korena celera (120-140g), karfiol srednje veličine oko 800-900g (600-700g očišćenog), kašičica soli (4-5g), 8 dl-1l vode ili pilećeg/povrćnog bujona, 200g kisele pavlake ili milerama, biber, po ukusu .

Foto: Pixabay.com

Priprema: Operite i naseckajte praziluk na krupne komade. Očistite i koren celera i naseckajte na sitnije kocke. Stavite litar vode ili bujona da proključa u kuvalu za vodu ili na ringli. Dodajte ulje u šerpu i uključite na srednje tihu vatru. Dodajte praziluk i prstohvat soli i pržite 10-ak minuta uz povremeno mešanje, dok sasvim ne omekša i postane pomalo staklast. Za to vreme operite karfiol, sklonite spoljašnje listove i čvrsti donji deo korena. Ukoliko planirate da služite čorbu dekorisanu proprženim karfiolom (opisan postupak na dnu teksta), onda odmah sklonite sa strane jednu petinu ili šestinu. Preostalo podelite na cvetove, a korenasti deo naseckajte sitnije. 

Praziluku dodajte najpre celer i izmešajte. Dodajte i karfiol, kašičicu soli i prelijte ključalom tečnošću. Krenite od 8dl, tako da i ne prekrije karfiol. Tako će se bolje izblendirati, a osim toga, lepše je kad su čorbe guste. Po potrebi, možete nakon blendiranja doterati gustinu. Pustite da proključa na jačoj vatri, a zatim je smanjite na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka 10-13 minuta (najviše 15 minuta). Znamo da može zvučati da je to kratko, ali nije. Celer će se skuvati, a karfiol neće previše omekšati i početi da miriše neprijatno (kupusasto). Sklonite sa ringle i otklopite da se prohladi - ako sipate sasvim vrelo u blender, staklena posuda može napući.

Izblendirajte čorbu u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu i po želji dodajte još malo tečnosti.

Autor: Pink.rs

#Potaž

#karfiol