AKTUELNO

Piletina je meso koje obožavaju sve generacije pa je izvrstan izbor za sve prilike. Ujedno je reč o najčešće korišćenom mesu u većini kuhinja pa mnogi smatraju da je priprema ove vrste mesa lak i jednostavan zadatak. Ipak, često im se potkradaju greške kojih nisu ni svesni.

Kako bi i vaša piletina postala “raj za nepce”, predstavljamo vam 12 najčešćih grešaka koje ljudi prave za vreme pripreme.

Foto: Pixabay.com

1. Kupujete smrznutu piletinu

Jedino što želite od piletine je sočnost, a ona dolazi iz mesa koje sadrži odgovarajuću količinu vode. Međutim, tokom postupka zamrzavanja meso se suši i gubi veći deo sadržaja vode. Preporučujemo vam kupovanje svežih komada piletine direktno iz mesare.

2. Ispirate piletinu pre kuvanja ili pečenja

Nikada nemojte prati sirovu piletinu direktno ispod slavine! To može biti opasno jer ako postoji nešto štetno na piletini, time će se samo proširiti na sudoperu i okolne predmete. Ionako će se daljom termičkom obradom uništiti sve bakterije pa pranje pr pripreme nije neophodno.

Foto: Pixabay.com

3. Odmrzavate piletinu na sobnoj temperaturu

Kako bi sprečili razvoj bakterija u mesu, smrznutu hranu ne odmrzavajte na kuhinjskom pultu ili sudoperi, a jednom odmrznutu piletinu nemojte ponovno da zamrzavate. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi pomaže rastu bakterija, stoga ako baš morate da odmrzavate radite to u frižideru kako bi se ceo proces odvijao postepeno. Piletinu takođe možete odmrznuti tako što ćete je držati u hladnoj vodi.

4. Skidate kožicu sa piletine

Pileća koža ima brojne koristi tokom pripreme. Deluje kao sunđer pun ukusnih sokova i štiti meso od vrućine i omogućava da se peče sporijim tempom i zadržava vlagu. Ako skinete kožu pre kuvanja, postoji velika verovatnoća da će piletina biti suva i bez ukusa. Oni kojima se kožica stvarno ne sviđa jednostavno je mogu ukloniti nakon pripreme.

5. Ne marinirate je

Piletina ne traži dugo mariniranje, ali ukoliko želite bogatiji i puniji ukus ona je od velike važnosti. Dodaje ukus, održava meso sočnim i čak smanjuje rizik od prekuvavanja. Osim potapanja mesa u pripremljenu smesu vode, ulja i začina, možete ga “marinirati” suvim soljenjem u kojem se so, šećer i začini utrljavaju direktno u meso. Koju god metodu da odaberete, piletina koja završi na vašem tanjiru  će biti ukusnija od svega što ste dosada napravili.

Autor: Pink.rs

#Piletina

#greške