AKTUELNO

Potrebno je pravilno odrmznuti komad mesa kako se ne bi razvile bakterije, koje će vam narušiti zdravlje.

Pre svega, morate znati kako meso najpre morate skloniti s bilo kakvih plastičnih ili penastih podložaka u koje je upakovano, zatim ga stavite na tanjir kako hemikalije s plastike ne bi prešle na meso. Pripremajte meso odmah nakon otapanja.

Foto: Unsplash.com

Jedna od najčešćih grešaka jeste odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. Niste ni svesni kolika je opasnost tada od širenja bakterija.

Odmrzavanje u frižideru

Najsigurniji način za odrzavanje svih vrsta mesa jeste frižider. Postavite upakovano meso na tanjir kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije, te stavite u donji deo frižidera.

Crveno meso i živinu nikada nemojte odmrzavati na sobnoj temperaturi jer će onda površinski deo da se zagreje brže od unutrašnjosti, a to dovodi do razvoja bakterija.

Odmrzavanje mesa u hladnoj vodi

I ovaj način odmrzavanja je dobar jer zbog hladne vode nema puno šanse da se stvore bakterije. Jedina razlika jeste što će se komadi mesa pod hladnom vodom pre otopiti nego da stoje u frižideru.

Meso stavite u kesicu, pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, u zavisnosti od veličine komada.

Odmrzavanje u mikrotalasnoj

Iako je ovo najbrži način odmrzavanja mesa, ako ne poznajete mikrotalasnu i ne procenite koliko je potrebno za jedan komad, krajevi će se skuvati, a  sredina može biti i dalje smrznuta.

Meso uvek stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja pre odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korišćenja mikrotalasne.Čim ga odmrznete, započnite s kuvanjem.

Autor: Pink.rs

#Meso

#Mikrotalasna