AKTUELNO

Ako vam se desi da vam zagori pasulj, da vam supa nije bistra ili ne znate koje brašno da koristite za kolače, a koje za pite, onda saznajte kako da spasite jelo ili da napravite odlične kolače.

Ovih par trikova iskusnih domaćica će vam pomoći da se bolje snađete u kuhinji.

* Špagete i ostalu kuvanu testeninu najlakše ćete podgrejati ako je stavite u đuveđir i pustite na nju mlaz vrele vode. Zatim je ocedite i odmah iznesite na sto.

* Kolač od kiselog testa ili pogača biće mnogo bolja ako se zamesi sa manjom količinom kvasca, a zatim stavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu.

* Mutnu goveđu supu izbistrićete ako u ključalu tečnost sipate jedno belance izlupano viljuškom. Posle nekoliko minuta belance će pokupiti čestice belančevina koje supu čine mutnom, pa će posle ceđenja ponovo biti bista.

Foto: Pixabay.com

* Kuvana jaja će se lakše ljuštiti, ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli. Kada su jaja kuvana, prelijte ih vodom i to pomaže da se lakše ljušte.

* Kiselo testo lakše ćete formirati u željene oblike ako dlanove malo namažete uljem.

* Karfiol će i posle kuvanja zadržati lepu belu boju, ako u vodu u kojoj se kuva sipate šoljicu mleka.

* Ako vam je sok od pečenja malo pregoreo, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe (kocka supe), dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u ovu tečnost i nastavite pečenje koliko je potrebno da meso omekša.

* Kolač se zalepio i ne možete da ga istresete iz pleha? Obavijte ga ovlaženom krpom, ostavite da stoji 10-ak minuta, a zatim pokušajte da ga istresete na tacnu. Ukoliko i dalje neće da izađe, ponovite postupak.

* Ako vam je zagoreo pasulj, odmah ga preručite u drugu šerpu i pokrijte vlažnom krpom. Posle 10 minuta promenite krpu, upiće najveći deo mirisa zagorelog.

Foto: Pixabay.com

* Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, pomešajte malo mleka, pola kašičice brašna i kašikom limunovog soka.

* Kada kuvate bolonjeze sos, dodajte mu 1-2 kašike prezli, biće gušći.

* Meko brašno treba da koristite za pripremu pita, hleba, pogača i kolača, dok je oštro brašno pogodnije za rezance, kisele štrudle, zaprške, umake i kremove.

* Pasulj i kupus biće ne samo aromatičniji i ukusniji, već će i manje izazivati nadimanja i gasove, ako se kuvaju sa 2 lista lovora.

* Kada pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču, stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.

* Pohovane krmenadle ili svinjske šnicle biće ukusnije ako umućenom jajetu dodate malo suvog bosiljka i jedan izgnječen čen belog luka.

Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako ne treba soliti pre, već posle prženja, inače će biti žilava.

Pirinač u toku kuvanja neće da se peni i kipi i zrna će biti lepše skuvana, ako u vodu sipate kašiku ulja.

* Ako sami mesite rezance, na svako jaje koje ste stavili u testo sipajte po pola ljuske mlake vode. Rezanci će biti odlični i neće se lomiti.

* Pohovana riba biće ukusnija ako se prezlama doda i malo narendanog sira.

* U vodu za kuvanje ribe treba da stavite šoljicu mleka i malo sirćeta ili limunovog soka. Meso ribe se neće raspadati i biće lepše i belje.

#Trikovi

#domaćice