AKTUELNO

Pečeni krompir na Hasselback način s dodatkom maslaca, belog luka i ruzmarina vrlo je jednostavno jelo koje vaše goste i ukućane neće ostaviti ravnodušnim.

Ovaj tip pripreme krompira vuče korene iz Švedske, a ime je dobio po restoranu Hasselback u Stokholmu.

Njihov pečeni krompir postao je prepoznatljivo jelo koje je u svojim domovima pripremalo i lokalno stanovništvo, čime je postao tradicionalno jelo Šveđana. Krompir na Hasselback način karakteriše rez po uzoru na harmoniku koji olakšavaju ulazak različitih sastojaka.

Sastojci

– četiri komada krompira

– 60 grama maslaca

– pet čena belog luka

– dve kašičice ruzmarina

– so

– crni biber

– ekstra devičansko maslinovo ulje

Krompir lagano operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim napravite kriške bez prolaska nožem kroz sav krompir kako se ne bi slomio. Zlatno pravilo glasi “što sitniji rezovi, to bolje”, ali bez preterivanja.

Zatim umešajte kremasti maslac između svakog reza krompira i začinite solju i sveže mlevenim biberom.

Ogulite i naseckajte beli luk i manju količinu ruzmarina koju ćete zatim posuti po krompiru, a trljanjem sastojaka osigurajte da uđu u svaki deo reza.

Nakon što ste ih začinili, krompire stavite u posudu za pečenje uz kapljice ekstra devičanskog maslinovog ulja i pecite 30 minuta u rerni na temperaturi od 200 °C. Kako biste bili sigurni da je krompir gotov, proverite nožem, a ukoliko mu se ne odupire, spreman je za posluživanje.

Krompir na Hasselback način poslužite dok je još topao, a zahvaljujući svom izgledu biće savršen ukras drugim jelima ili idealno predjelo.

#krompir