AKTUELNO

Prste da poližeš.

Donosimo vam recept za najukusniji ajvar koji se sprema na jugu Srbije.

Ajvar se pravi od čiste paprike, a vreme prženja ajvara zavisi od nekoliko faktora: količine paprike, jačine vatre, vrsta paprike i količine vode u njima.

Zato je važno da se paprike dobro ocede pre spremanja.

Sastojci:

5 kg paprika

250ml ulja

1 kašika soli

1 kašika vinskog sirćeta

Ako hoćete pikantno ljut ajvar na 25 kg paprika dodajte 1 kg ljutih paprika.

Priprema:

Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, ogulite paprike i dobro očistite semenke. Ostavite da se preko noći ocede.

Foto: Pixabay.com

Sledeći dan paprike sameljete na mašini za mlevenje. Kad ste završili sa meljenjem paprika, nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje.

Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj, ne na jakoj vatri, oko dvadesetak minuta.

Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i svo vreme mešajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.

Pola sata pre kraja prženja stavite tegle u rernu na 100 stepeni Celzijusa. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.

Zatvorite dobro tegle i vratite u rernu na 75 stepeni Celzijusa još jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.

#Ajvar

#Recept

#domaći ajvar