AKTUELNO

Potrošači u Srbiji od mesnih prerađevina najčešće kupuju šunku i salamu, pokazalo je istraživanje Centra potrošača Srbije.

Istraživanje je sprovedeno u junu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kako je saopštio CEPS, potrošači nekoliko puta nedeljno konzumiraju najviše šunku (43,4 odsto ispitinika) i salamu (33,8 odsto), zatim trajne kobasice (24,9 odsto), paštete (24 odsto) i viršle (13,2 odsto).

Ispitanici nemaju jasne metode prikupljanja podataka o kvalitetu proizvoda, kao ni kriterijume za procenu kvaliteta. Više od polovine ispitanika ne čita pažljivo spisak sastojaka uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

Foto: Unsplash.com

Najviše se informišu od prijatelja (65,6 odsto), zatim preko medija (59,6 odsto), preko članova porodice (47,3 odsto) i tako što pročitaju neku informaciju na društvenim mrežama (39,5 odsto).

Najmanje se informišu od strane stručnjaka, samo 15,6 odsto ispitanika je izabralo tu opciju, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

Foto: Unsplash.com

"Interesantan je podatak da su baš viršle proizvod koji ispitanici povezuju sa prijatnim emocijama, a obrok koji uključuje viršle ih podseća na lepe, rasterećene, prijatne trenutke iz detinjstva, na primer na vrtić, dane provedene kod babe i dede ili na studentske dane", rekla je predsednica CEPS-a Vera Vida.

#Recept