Kultne napolitanke u vreme detinjstva brojnima su bile omiljena kupovna poslastica za koju se nije uvek imalo novca.
Ali snalažljive naše mame i tu su se s lakoćom snašle i uz samo par sastojaka "skinule" recept koji sa velikom pažnjom čuvamo u kutiji s maminim savetima. Stoga ukoliko ste se i sami zaželeli domaćih napolitanki isprobajte recept koji će i vašoj deci ostati u nasleđe.
Sastojci za domaće napolitanke:
4 lista oblandi
Fil:
250 g maslaca
200 g šećera
12 kašika vode
250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog integralnog keksa
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
U lonac stavite maslac, šećer i vodu i mešajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine. Potom u smesu dodajte orahe, keks i čokoladu, ponovno sve mešajte dok ne dobijete glatku kremastu smesu.
Pustite da se kratko ohladi, podelite fil na tri jednaka dela i mažite na gornju stranu oblande, i s istim nastavite dok ne potrošite fil i oblande. Na kraju oblande omotajte u masni papir i na njih stavite lim kako bi se što bolje stegle.
Ostavite na hladnom, a po želji nakon što se kolač stegne zadnju oblandu možete premazati čokoladnom glazurom.
Savet: Ako želite da pojačate ukus fila, nakon što ste ga skuvali dodajte malo soka sveže narandže, nekoliko kapi ruma ili pospite kako preko.