AKTUELNO

Ako volite da kuvate, ali smatrate da hrani koju skuvate uvek nešto nedostaje, jedna kuvarica ima dobro rešenje koje možete isprobati.

Džem Simonajt, suvlasnica jednog restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu, podelila je nekoliko super saveta u kojima je objasnila kako da izbegnete dosadnu večeru i monotone obroke. Kako bi obroke podigla na novi nivo, Džema kaže da prilikom kuvanja upotrebljava “aromatske bombe“, a ima i nekoliko omiljenih.

– Kao vegetarijanka, prilično sam rano naučila morate poprilično da se potrudite kako biste postigli maksimalan ukus jela od povrća. Ipak, postala sam maštovita i pronašla nekoliko začina s kojima jela postaju ukusnija.

Prema Džemi, glavni začin je beli luk. Voli da koristi beli lik koji je već oguljen i usitnjen iz zamrzivača.

Foto: Pixabay.com

– Trik je uzeti teglu, napuniti je maslinovim uljem i dodati malo smrznutog belog luka. Potrebno je 20-ak minuta da se odmrzne i imaćete beli luk spreman za upotrebu, plus super ulje od belog luka. Čuvajte ga u frižideru i trajaće otprilike nedelju dana. Prelijte jela uljem od belog luka nakon kuvanja i to će ih oživeti.

Tu je i aleva paprika.

Džem preporučuje dodavanje tamo gde vam je potrebna doza slatkoće, na primer u domaćem sosu od paradajza kako biste mu malo promenili uobičajen ukus, kao i meksičkim jelima za dozu ljutine.

Celerova so možda ne zvuči ukusno, ali to je Džemin tajni začin:

Foto: Promo

– Iako je celer pomalo bezukusno povrće, nakon što sameljem seme, koristim ga gde god je potreban dodatan ukus. Znate kad napravite sos i nije baš najukusniji? E, tu uskače celerova so u pomoć!“

I poslednje, ali ne najmanje važno, potpuno neobičan kuhinjski začin – kečap:

– On je osnova izvrsnog BBQ sosa, ali kečap ima još toliko prednosti. Ako domaćem sosu ili čili-sosu nedostaje nešto da bi ukus bio zaokružen, kečap je ključan!

#Hrana

#jelo

#ukus

#začini