Kad se odmrzne, lubenica ima tendenciju da postane prilično gusta zbog visokog sadržaja vode.
Međutim, postoje načini zamrzavanja voća koji ga čine upotrebljivim za razne zabavne i ukusne opcije.
Lubenica je mnogima omiljeno letnje voće. Može li se, poput mnoge druge hrane - zamrznuti? Kako prenosi Mind&Body, odgovor je da, možete.
Ali to će da ograniči ono što možete da učinite s njom nakon toga. Za razliku od nekih drugih vrsta voća i povrća, lubenica se neće odmrznuti i biti kao pre zamrzavanja.
Kako zamrznuti lubenicu?
Ako se odlučite da smrznete ostatke lubenice, postoji nekoliko načina da to uradite. Iseckajte lubenicu na kockice, stavite ih u kese za zamrzavanje, pa u zamrzivač.
No, najbolji način za zamrzavanje lubenice je da je iseckate na kockice i stavite u posudu za pečenje.
Šta možete da uradite sa smrznutom lubenicom?
Jedan od najjednostavnijih recepata su margarita od lubenice ili krema od lubenice.
Recept za margaritu od lubenice:
pola čaše tekile
4 čaše kocka lubenice
1 čaša smrznutih mešanih bobica
2 do 4 kašičice soka limete
2 čaše leda
4 kriške limete
Sve sastojke, osim kriški limete, stavite u blender, pa pomešajte. Smesu podelite u četiri čaše, a svaku čašu ukrasite jednom kriškom limete.
Recept za krem od lubenice
Zamrznutu lubenicu ubacite u blender. Dodajte nekoliko smrznutih kriški banane, malo bademovog mleka i javorov sirup. Sve zajedno pomešajte dok ne postane glatko i kremasto. Poslužite odmah ako želite mekši krem ili zamrznite nekoliko sati ako želite strukturu šlaga.