AKTUELNO

Na severu Srbije su pozantije kao gomboce, a recept se prenosi s genracije na generaciju.

Knedle sa šljivama su omiljeno letnje jelo za koje mnoge domaćice pogrešno misle da se teško pravi. Dovoljno je 20 minuta i nabaviti kvalitetne sastojke.

Sastojci:

18 šljiva

3 krompira

2 žumanceta

200 brašna

so, šećer

prezle

ulje

Priprema:

Šljive se operu i iz njih se izvadi koštica tako da se ne pocepaju skroz na pola.

Testo može da se napravi mikserom, ali su pasirka i ruke sasvim dovoljni!

Krompir se oljušti, iseče na kockice i skuva, pa napravi pire. neke žene koriste mikser, ali to može da se uradi pasirkom. U zgnječen krompir se dodaju so i žumanca, pa kada se dobro pomeša dodaje se brašno. Brašno se sipa sve dok testo ne prestane da se lepi i napravi se velika grudva.

Testo je gotovo kada prestane da se lepi.

Knedle se prave tako što se rukom čupa komad, napravi mala palačinkica i u nju ubaci šljiva. Malom kašikicom se u šljivu ubaci malo šećera. Testom se prstima napravi knedla. Kada se završe sve knedle skuvaju se. Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu.

Za to vreme se u tiganj stavi ulje i kada se ugreje dodaju se prezle. Malo se proprže i počnu da se ubacuju knedle koje su prethodno oceđene od vode. Knedle se, na kraju, uvaljaju u šećer.

Neke domaćice umesto ulja koriste buter. Druge umesto prezli koriste keks. Treće dodaju prah šećer na kraju i jedu ih kao poslasticu. Četvrte umesto šljiva koriste male kajsje. Kako god ih jeli, ovo jelo će uvek imati kultni status.

#Recept