AKTUELNO

Savršen ručak, večera ili jelo kojim ćete impresionirati goste

Potrebni sastojci:

500 g listova za lazanje500 g spanaća (opran, očišćen i osušen)700 g rikota sira500 g mocarele200 g gorgonzole100 g parmezana3 jajeta1 luk2 čena belog luka2 kašike maslinovog ulja0.5 kašičice indijskog oraščićaSo i biber po ukusu 

Za bešamel sos 

1.2 l mleka60 g putera60 g brašna1 kašika blagog senfaso i biber po ukusu

Priprema:

Za bešamel, kuvati brašno u zagrejanom puteru dok ne pozlatni.
Postepeno dodati mleko, uz redovno mešanje. Kuvati dok se sos blago ne zgusne. Sos treba da bude tečniji nego obično, jer se koristi testo za lazanje koje se ne kuva. Testo će pokupiti tečnost. Ugasiti ringlu i začiniti senfom, solju i biberom.
Fino naseckati luk i beli luk i dinstati u maslinovom ulju dok ne omekšaju i postanu providni.
Preliti spanać kipućom vodom da omekša. Ostaviti da se ohladi pod hladnom tekućom vodom i dobro ocediti, gnječeći ga rukama. Sitno iseckati.
Pomešati spanać sa narendanim parmezanom, smrvljenom gorgonzolom i rikotom. Dobro promešati. Dodati prženi luk i beli luk, jaja, muskatni oraščić, so i biber po ukusu, i dobro promešati.

Kašikom izvaditi malo bešamel sosa, na dno pleha. Staviti jedan sloj listova lazanje odgore. Preliti bešamel sosom, poprskati delom smese od spanaća i složiti kriške mocarele. Ponoviti postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na kraju staviti još jedan sloj listova za lazanje, bešamela i mocarele.
Zagrejati rernu na 180 stepeni (ventilator). Peći lazanje 40 minuta. Ostaviti da se blago ohlade, iseći ih i servirati.

#Recept