Slasne krofnice bez brašna, šećera i prženja u dubokom ulju? O da, postoji takav recept i čak je jednostavniji i ukusnije od originalne verzije! Reč je o keto krofnicama, odnosno smesi za testo sa minimum ugljenih hidrata.
Možete ih jesti bez griže savesti jer nemaju sve one kritične sastojke kojih se uvek pribojavamo i uklapaju se u režime ishrane siromašne ugljenim hidratima.
No, ako s druge strane ne vodite računa i samo želite da krofnice pripremite bez prženja onda umesto kokosovog i abdemovog brašna koristite obično pšenično, a umesto eritritola - beli šećer.
Potrebni sastojci:
2 jaja
prstohvat soli
180 g krem sira (ili niskomasnog krem sira)
75 g kokosovog brašna
75 g bademovog brašna (blanširanog samlevenog badema)
1 prašak za pecivo
10 g eritritola (ili običnog šećera)
kora od limuna
ulje
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite pleh pek-papirom.
2. Pomešajte u posudi sir, jaja, koru limuna i eritritol. U smesu dodajte kokosovo i bademovo brašno, prašak za pecivo i psrtohvat soli, pa sve mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite da odstoji 10 minuta. Ako je testo premekano, dodajte još malo brašna.
3. Kašiku umočite u ulje, pa njom vadite male količine testa iz smese. Oblikujte kuglice i slažite ih na pleh, ali ne preblizu jednu drugoj.
4. Pecite kuglice u 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Po želji ih pospite prah šećerom i služite sa prilogom po želji - čoko kremom, marmeladom, karamalom...