AKTUELNO

Medena kraljevska torta, ili tradicionalno Medovik, zaludela je ceo svet! Kažu da medovik nije samo torta - to je samouvereni ples sastojaka, prstiju, minuta i IŠČEKIVANJA.

A evo kako je nastala čuvena medena torta. Carica Elizabeta Aleksejevna, žena Cara Aleksandra I, nikako nije volela med. Zabranila je da se služi, kao i da se prave bilo kakva jela koja sadrže ovaj sastojak. Na dvor je stigao novi kuvar, kojem je odmah bilo saopšteno da carica ne podnosi med, ali on ovu informaciju nije shvatio toliko ozbiljno. Tako je prvom prilikom odlučio da obraduje najavljene goste svežim domaćim receptom.

Foto: Privatna arhiva

Torta se toliko svidela kraljici da je tražila da joj dovedu kuvara. On se toliko uplašio da je nekako uspeo da prikrije činjenicu da je glavni sastojak ovog deserta upravo med. Medjutim, kasnije tokom jednog razgovora kuvar je priznao šta je glavni sastojak. Zbunjena carica saznavši za celi događaj , prasnula je u smeh i izdala naredbu da se kuvar nagradi. Od tada, Medovik je postao omiljena poslastica Carice Elizabete.

U video prilogu pogledajte kako se pravi omiljena ruska poslastica:

#Medena torta

#Torta