AKTUELNO

Ukoliko želite posvećeno da vodite računa o zdravlju, nije dovoljno da razmišljate samo o pravom odabiru namirnica.

Vrlo je važan i izbor ulja na kojem hranu pripremate, bilo da je reč o termički obrađenoj ili o salatama, kažu nutricionisti. Oni ističu da neka ulja deluju protiv demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu u smirivanju zapaljenskih procesa...

Sa uljima ne treba preterivati. Muškarci dnevno ne bi trebalo da unose više od sedam kašičica, a žene ne više od pet. Ali da biste se odlučili za ono koje vama najviše odgovara, neophodno je znate njegove osobine.

Suncokretovo ulje je u tradiciji našeg naroda najviše zastupljeno. Iako je odličan izvor vitamina E, sa njim ne treba preterivati. Jedna do dve kašičice dnevno zadovoljavaju naše potrebe. Ovo ulje bogato je omega-6 kiselinama, ali ne poseduje omega-3, o čemu treba voditi računa i njime se snabdeti iz drugih namirnica. Suncokretovo ulje pogodno je za prženje jer se zagreva do visokih temperatura, ali treba da se upotrebi - samo jednom! Ukoliko se koristi za prženje više puta, postaje veoma štetno.

Foto: Pixabay.com

Maslinovo ulje se takođe u našim domaćinstvima sve više koristi. Bogato je nezasićenim masnim kiiselinama koje snižavaju nivo holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Rezultati nekih istraživanja ističu njegovu zaštitnu ulogu u prevenciji karcinoma dojke. U svakom slučaju, sadrži antioksidanse koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala na organizam. Maslinovo ulje ima relativno visok nivo zasićenih masnih kiselina, ali nije baš bogato omega-3 masnim kiselinama, o čemu treba voditi računa. Ovo ulje je pogodno za pripremu gotovo svih jela evropske kuhinje.

Ulje od bundeve nije baš pristupačno svačijem džepu. Ipak, zbog korisnih sastojaka vredi ga nabaviti i češće ga koristiti u kuhinji. Ovo ulje, pre svega, ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omega-3. Odlično je za pripremanje prženog povrća, jer može da se zagreva do relativno visokih temperatura. Odlično je i za pripremanje salata, a zbog svoje tamnozelene boje vrlo lepo izgleda u prelivima. Nažalost, ulje bundeve ne sadrži naročito visok nivo cinka, gvožđa i magnezijuma.

Foto: Unsplash.com

Ulje od semenki lana je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, a njegova redovna upotreba pomaže snižavanju holesterola u krvi. Predstavlja sjajan izbor za pripremu vegetarijanskih obroka, ali zato nije zgodno za kuvanje uobičajenih evropskih jela. Manjkavost mu je i to što brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mestu, zbog čega postaje neupotrebljivo.

Ulje od repice se izdvaja u odnosu na druga ulja po bogatstvu nezasićenih masnih kiselina. Istovremeno, ima manje zasićenih masnih kiselina od bilo kog drugog jestivog ulja. U odnosu na maslinovo ima čak deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina. Njegova prednost je i što može da se koristi za pripremanje hrane na visokim temperaturama. Osim što je bezukusno, zbog čega nije pogodno za pripremu salata i sosova, drugih nedostataka praktično nema.

#Kuvanje

#RUČAK

#Ulje

#spremanje hrane