AKTUELNO

Omiljena francuska poslastica su ljupki kolačići makaronsi. Različitih boja, hrskave spoljašnjosti i ukusnog fila, makaronsi su verovatno jedan od najpoznatijih i najcenjenijih slatkiša. Ovaj kolač može biti različitih ukusa i boja – od klasične soljene karamele do lavande i meda.

Makaronsi su elegantni mali sendviči koji su napravljeni sa belancima, bademovim brašnom, i ispunjeni su krem puterom.

Foto: Wikipedia.org/Alonso de Mendoza

Prvo zabeleženo pojavljivanje makaronsa u Evropi bilo je još u srednjem veku. U to vreme makaron je bio mali kolač koji se pravio od badema, belanaca i šecera, bio je hrskav spolja, a mekan iznutra. Katarina Mediči je najverovatnije donela makaronse u Francusku tokom 16. veka iz Italije, gde su se ovi kolači proizvodili u venecijanskim manastirima još od 8. veka. Postoji i mit da je kraljica, koja je bila poznata po svojoj okrutnosti, insistirala da svaki dan budu pripremljene ove poslastice. Kako su makaronsi potekli iz manastira , u žargonu su se zvali „sveštenički stomaci” zbog svog pufnastog oblika.

Foto: Unsplash.com

Tokom 1972. godine dve opatice u Nansiju su pravile i prodavale makaronse da bi preživele tokom perioda francuske revolucije. Od tada su poznate kao Makaron sestre. 1952. grad Nansi je odao priznanje dvema opaticama nazvavši mesto gde su one pravile makaronse po njihovim imenima. Vremenom, različiti delovi Francuske su usvojili recept kao domaći specijalitet.

Makaron je prošao stalan proces inovacija i neprestana otkrića novih oblika, ukusa i boja. Na početku 21. veka proizvođači su počeli da nude makaronse sa razlikom u ukusu između fila i kolača.

Foto: Unsplash.com

Makaronsi su i proširili popularnost po svetu zahvaljujući Sofiji Kopoli i njenom filmu Marija Antoaneta iz 2006. godine, u kome je kraljica prikazana okružena ukusnim piramidama raznobojnih makaronsa.

U poslednje vreme makaronsi su čest gost na mnogom devojačkim večerima, rođendanima, venčanjima i slavama. Uz razne kombinacije boja i ukusa, svaki može biti drugačiji i potpuno prilagođen ukusu koji vi i vaši gosti volite. U video prilogu možete pogledati neke najosnovnije recepte za pravljenje makaronsa, ali moramo vas upozoriti, NIJE JEDNOSTAVNO KAO ŠTO IZGLEDA. Za pravljenje ove poslastice morate kupiti najkvalitetnije bademovo brašno, koje je fino mleveno, jer u suprotnom nećete uspeti.

Autor: Pink.rs

#Makaronsi

#recepti

'