AKTUELNO

Prema legendi, tartar biftek je ime dobio po Tatarima, grupi naroda koja danas uglavnom živi u jugoistočnoj Evropi i Maloj Aziji.

Odatle i dolazi nedoumica vezano za naziv jela da li je #tatar ili #taRtar. Legenda kaže se da su u davnim vremenim Tatari pred polazak na put stavljali komad govedine pod sedlo. Dok bi jahali, meso je sazrevalo i postajalo meko, i tako je jelo od sirovog mesa dobilo ime.

Kao i većina mitova, kada se podvrgnu detaljnijem testu ispostavljaju se netačni. "The Cambridge Medieval History" iz 1924 zapravo nam potvrđuje da su Mongolski konjanici zaista stavljali komade mesa pod sedlo, ali isključivo iz razloga da konjima ublaže rani i čireve koje im je sedlo možda prouzrokovalo. Do kraja dana, meso je praktično bilo nejestivo. "Steak tartare" postao je popularan posle Drugog svetskog rata, negde 50-tih godina u USA.

"Beefsteack à l'Américaine" kako se tada spelovao i nazivalo popularno jelo u Americi, zapravo je preteča Tartar bifteka, to jeste Tartar biftek je njegov derivat i naziv je dobio po tartar sosu koji se uz njega služio a ne po Tatarskim konjanicima koji jedu sirovo meso. Naziv Tatar biftek bez "r" uglavnom se zadržao u zemljama istočne Evrope, zajedno sa mitom o konjanicima i sedlu.

Ova prava gastronomska poslastica služi se u restoranima širom sveta, a možete ga i sami napraviti kod kuće.

Foto: Pixabay.com

Od sastojaka vam je potrebno:

Oko 500 g junećeg bifteka3 manja krastavcaOko 30 g kapra2 žumanceta2 kašike dižon senfa1 kašika kečapa1 kašika majoneza1 manja glavica crnog luka3-4 čena belog luka1 kašika aleve parprike (ljute po ukusu)1 kašičica soli (jos po potrebi)1 kašičica sveze mlevenog bibera1 manja vezica svežeg persuna1 kašika worčester sosaTabasko sos po ukusu1 kašika soka od limuna

Foto: Facebook.com/Harmonija Event Center

Priprema:

Prvo i najbitnije, oduprite se osećaju i želji da sve zajedno ubacite u multipraktik, jer to nije najpametniji potez. Dakle, puno strpljenja za seckanje mesa i na kraju kompletno uživanje. Dakle, meso ne ide u blender. Ostali sastojci mogu. Meso naseckajte sto sitnije, usput uklanjajući žilice (i po nekoliko puta pređite naseckane delove).

Možete ga čak dan ranije i marinirati u maslinovom ulju kako bi dodatno omekšalo.Na kraju ga pomešajte sa začinima i ostavite u frizideru miminum sat vremena da ukusi počnu da se spajaju kako treba. Služiti uz puter i prepečen hleb.

Autor: Pink.rs

#Tartar Biftek

#Tatari

'