Klasični holandez je teško napraviti. Ako ga kuvate predugo, dobićete kajganu.Ako ga ne kuvate dovoljno, sos se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbežati i dobićete lošu strukturu - ali uz trik profesionalca lako je dobiti sjajan rezultat...
Pre pripreme žumanca ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se dovoljno ugrejala.
Sastojci za holandez:
1 žumance, 1 kašičica vode, 1 kašičica limunovog soka, 110 gr putera, 1 prstohvat soli, prstohvat mlevene ljute paprike prema želji
Priprema:
1. Pomešajte žumance, vodu, sok limuna i prstohvat soli u posudi koja odgovara štapnom mikseru.
2. Rastopite puter na jakoj vatri neprestano mešajući dok se ne zapeni, odnosno dok se ne zagreje na temperaturi od 105 °C.
3. Mutite mikserom smesu od žumanaca polako ulivajući rastopljeni puter.
4. 30 sekundi kasnije dobićete kremasti umak.
#Recept
#holandez