AKTUELNO

Toplo vreme ubrzava proces kvarenja hrane, pa bi trebalo čim se prohladi nakon kuvanja da je stavimo u frižider. Na taj način jelo može ostati sveže i do četiri dana, ali je važno da se pravilno čuva.

Mnogi od nas samo ubace u frižider posudu sa hranom, pokrivenu aluminijumskom folijom, i tako je drže do sledećeg konzumiranja. Međutim, istraživanja su pokazala da je ovakav način skladištenja jela štetan. Pojedine bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuvanja, a mrvice hrane na sobnoj temperaturi odlična su podloga za ove mikroorganizme, koji se brzo razmnožavaju, upozorava američki državni sekretarijat za zdravstvo.

Foto: Pixabay.com

Prekrivanje jela aluminijumskom folijom ostavlja dovoljno vazduha bakterijama da se razmnožavaju. Bolje rešenje je da hranu čuvamo u posudama u koje neće ulaziti vazduh, po mogućnosti sa vakuumskim poklopcem.

#Folija

#Recept

'