AKTUELNO

Puding od starog hleba je popularni desert koji se tradicionalno spremao u Engleskoj u 13. veku i bio je namenjen nižim klasama društva.

Zapravo, smatra se da je recept osmislio „siromašni čovek“ jer se originalno ovaj puding pravio od bajatog hleba koji se navlaži u vodi, a potom zasladi šećerom i voćem.

Sastojci:

8 - 10 šoljica hleba isečenog na kockice, voće: (neobavezno), 1 velika oguljena jabuka narezana na kockice, 1 šolja suvog grožđa

Za fil:

4 jaja, 1 šolja (200 grama) belog šećera, 1/2 kafene kašike čistog ekstrakta vanile, 1/2 kašike mlevenog cimeta, 4 kašike (57 grama) nezaslađenog putera, rastopljenog i ohlađeng, 4 šolje (960 ml) mleka ili 2 kašike ruma

Priprema:

Zagrejati pećnicu na 150 stepeni C. Pekač premažite maslacem. Postavite pekač u veću posudu za pečenje koja ima dovoljno prostora sa strane da se napuni vodom.

U pekač sipajte kockice hleba i voće.Mikserom mutite jaja i šećer sve dok se smesa ne zgusne i ne dobije boju limuna. Umutite ekstrakt vanile i cimet.

Zatim dodajte rastopljeni i ohlađeni puter i malo mleka.Sada pažljivo sipajte pripremljeni krem preko kockica hleba - važno je da u potpunosti prelijete smesu preko hleba.

Ukoliko ste ispoštovali prvi korak, tj. u veću posudu da pečenje postavili pekač, sada jepotrebno da pažljivo sipate vodu u bočne strane posude.

Puding od starog hleba pecite oko sat vremena. Ovaj desert se može poslužiti topao ili hladan, a po želji se može dodati prah šećer, šlag ili sladoled od vanile.

#Hleb

#Recept

#puding

'