AKTUELNO

Jedna od najgorih posledica pijanstva je dehidracija, a grozan mamurluk može da baci senku na odličan provod od prethodne večeri.

To je i razlog zašto nas boli glava i imamo vrtoglavicu. Najbrži i najjednostavniji način da to ublažite je da popijete dosta vode. Osim toga, dobar izbor su i takozvani sportski napici koji će, osim ublažavanja dehidracije, pomoći i u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita.

Ako voda ne pomaže, popijte sok, jer nivo šećera u krvi vam je sigurno pao. Međutim, nije svejedno koji sok ćete popiti. Izbegavatje one od pomorandže, limuna ili neke druge kisele. Jabuka, kruška, borovnica, jagoda, na primer, bolje su rešenje.

Šolja jake crne kafe ublažiće osećaj umora i glavobolju, ali samo trenutno. Simptomi mamurluka će se nakon toga brzo vratiti, možda još i jači. Kafa je i diuretik, pojačava dehidraciju tela, tako da će vam doneti više štete nego koristi. Voće koje leči mamurluk je banana. Ublažiće simptome mamurluka nadoknađivanjem rezervi kalijuma, koje su smanjene alkoholom, piše Mondo.rs. Ako nemate banane, uzmite bilo koje sveže voće, jer će vam pomoći da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je telo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste vi pili alkohol.

Pošto verovatno ne možete ni da pogledate neku ozbiljniju hranu, pokušajte da pojedete barem tanjir bistre supe. Tako ćete nadoknaditi izgubljene elektrolite, pa će simptomi biti podnošljiviji.

Dan posle ludog provoda zbog kojeg vam se vrti cela soba dobro je započeti doručkom koji uključuje jaja. Ove namirnice sadrže cistein, aminokiselinu koja razbija acetaldehid, krivac za mamurluk.

Masna i previše začinjena hrana može da oteža već dovoljno tešku situaciju. Nemojte jesti presnu slaninu, ljute kobasice, začinjene suhomesnate proizvode. Aspirin i lekovi na bazi ibuprofena ublažiće ili potpuno otkloniti glavobolju i bolove u mišićima, ali ne bi trebalo da ih pijete ako vas uz to boli i stomak ili povraćate.

#Recept

'