AKTUELNO

S obzirom na to da tokom letnjih messeci većina nas ide na odmor, na putevima u zemlji i inostranstvu biće stotine hiljada automobila. Zbog toga, putovanje može biti duže, a nekoliko jednostavnih i korisnih stvari može učiniti vožnju prijatnijom, sigurnijom i bez stresa.

Male stvari koje mogu da olakšaju vožnju, a koje se najčešće zaboravljaju su naočare za sunce, voda, odnosno piće i muzika. Goodiear je pripremio listu od deset stvari koje bi trebalo da imate u svom automobilu na dugom putovanju kako biste vožnju učinili prijatnijom.

1. Sunčane naočare

Vožnja sa naočarima je udobnija i bezbednija ako se vozite do sunčanih predela. One štite vaše oči od jakog sunca, smanjujući zamor i omogućavajući bolju koncentraciju. Pored toga, sunčane naočare mogu pomoći u smanjenju odsjaja sa puteva i vozila.

2. Muzika

Ako putujete u inostranstvo, preći ćete najmanje jednu ili dve nacionalne granice. To takođe znači da potraga za radio stanicom sa pravom muzikom i što manje razgovora može brzo da postane prava noćna mora. Da biste to izbegli, pripremite svoju omiljenu muziku unapred i uživajte u vožnji, stvarajući prijatnu atmosferu tokom putovanja.

3. Piće

Unapred pripremite odgovarajuće piće koje će biti u blizini kada vam zatreba osveženje. Hidratacija je ključna za održavanje budnosti i koncentracije tokom vožnje, posebno na dugim relacijama. Flaširana voda ili vaš omiljeni osvežavajući napitak može vam pomoći da se osvežite i ostanete fokusirani.

4. Novčanik s gotovinom i karticama

Uvek sa sobom nosite novčanik s novcem i karticama. Na taj način ćete uvek imati važan deo svoje imovine uz sebe, a moći ćete i da ga brzo izvadite kada nešto treba da se plati, na primer putarina. Gotovina može biti korisna i za neočekivane troškove na putu, naročito u valuti zemlje u koju idete.

Foto: Pixabay.com

5. GPS i/ili mapa

Uključite GPS uređaj pre vožnje da biste dodatno uštedeli na vremenu putovanja, kao i mogućnosti da krenete pogrešnim putem. Ako koristite mapu, proverite rutu pre nego što krenete. Mapa može biti odličan rezervni plan ako tehnologija zakaže.

6. Vreća za smeće

To je jedna od stvari koja se najčešće zaboravlja, a veoma je korisna na duge staze za odlaganje smeća. Održavanje čistoće unutar automobila može učiniti putovanje prijatnijim za sve putnike. Jednostavna vreća za smeće može značajno doprineti urednosti vozila.

7. Komplet prve pomoći

Neophodno je u svakom automobilu; uverite se da je na pravom mestu u vašem automobilu u slučaju da treba da ga koristite na putu. Komplet prve pomoći može biti ključan u slučaju manjih povreda ili hitnih situacija. Proverite da li su svi lekovi i zavoji u kompletu u roku trajanja.

8. Fluorescentni prsluk

U većini evropskih zemalja spada u obaveznu opremu u vozilu i ako vam se auto pokvari, morate ga nositi. Uverite se da je na vidljivom mestu. Fluorescentni prsluk može vam pomoći da budete vidljivi u slučaju kvara vozila, posebno noću ili u uslovima loše vidljivosti.

9. Foto-aparat ili video-kamera

Svi smo se našli u situaciji da smo hteli da nešto uslikamo, a foto-aparat nije bio pri ruci. Kamera može zabeležiti nezaboravne trenutke na vašem putovanju, dok video-kamera može pomoći u dokumentovanju puta i eventualnih nesreća ili incidenata.

Foto: Pixabay.com

10. Rezervni ključevi

Držite ih u džepu. Nećete biti prvi vozač koji će ostaviti ključeve u automobilu koji se automatski zaključava. Rezervni ključ u džepu može spasiti vaše putovanje, osiguravajući da nećete ostati zaključani izvan automobila daleko od kuće.

Autor: Jovana Nerić