AKTUELNO

Turistička sezona u Grčkoj uveliko traje, ali putovanje do i kroz za turiste iz Srbije omiljene i najposećenije turističke destinacije, trenutno nije previše opterećeno ni na putevima, ni na graničnim prelazima. Prave gužve u Grčkoj kreću od polovina sledećeg meseca, ali na putovanju do te zemlje kroz Srbiju gužve startuju već od 1. jula – dana od kada kroz našu zemlju šparta veliki broj Turaka!

Dosadašnja, višegodišnja praksa i iskustvo naših turista koji putuju u Grčku pogotovo sopstvenim prevozom, pokazuje da su najveće gužve petkom i subotom kada se ulazi u ovu zemlju, odnosno, nedeljom i ponedeljkom kada se izlazi iz nje.

Veće gužve u saobraćaju, po pravilu, potom su 1. i 15. u mesecu, u danima kada su smene turističkih agencija, ali i u danima produženih vikenda u Severnoj Makedoniji, preko koje najveći broj turista iz Srbije dolazi do “zemlje Helena”.

Vikendima najveće gužve u i iz Grčke

Milan Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA kaže da u ovom periodu ipak nema toliko značajnih gužvi prilikom ulaska u Grčku čemu je, kako objašnjava, doprinelo dosta novih saobraćajnih traka na graničnim prelazima između te zemlje i Severne Makedonije.

- Uz pomenute datume, dani vikenda su uvek najopterećeniji kada je u pitanju frekvencija saobraćaja na putu do Grčke. Treba imati u vidu da su tada veće gužve i kroz našu zemlju, jer tada prolazi dosta stranaca, pogotovo onih koji idu za Bugarsku i dalje za Tursku, kao i stranaca koji našim koridorom, kao i turisti iz Srbije, putuju ka Grčkoj, najviše njih iz Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. No, za razliku od nekih prethodnih godina, sada naši granični prelazi funkcionišu daleko bolje i brže se prelaze – tvrdi Lainović.

Po njegovim rečima, na putovanje ka Grčkoj, ukoliko se ono izvodi u sopstvenoj režiji, svakako je bolje krenuti radnim danom, kada su gužve i na putevima i na graničnim prelazima drastično manje.

Foto: Tanjug/VOJNET/ALEKSANDRA DRAŽIĆ

“Najkritičniji” dani Ilinden u Severnoj Makedoniji i tri neradna dana Velike Gospojine u Grčkoj

Pored vikenda i “smenskih” dana turističkih agencija, odlazak na letovanje u Grčku može se pretvoriti u znatno duže putovanje od planiranog, 2, 15. ili 28. avgusta, jer su tim danima posebno velike gužve kroz Severnu Makedoniju, ali i samu Grčku.

Naime, prvi “kritičan” dan, Ilinden 2. avgust, je veliki praznik u Severnoj Makedoniji i tada najveći broj njenih žitelja putuje po celoj zemlji, ali i u pravcu Grčke. U Severnoj Makedoniji veliki praznik je i 28. avgust, Uspenje Presvete Bogorodice, pa se i tog datuma takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

U Grčkoj, pak, kritični dani su 14, 15. i 16. avgust kada se u celoj zemlji neradno slavi praznik Uspenje Bogorodice (kod nas Velika Gospojina) i kada su gužve velike na svim putnim pravcima.

Mnogi turisti iz Srbije tako, naročito ako im aranžman u Grčkoj počinje u dane vikenda ili za ove praznike, na put krenu dan ranije i pre ulaska u Grčku noć prespavaju u Severnoj Makedoniji – u Ohridu ako su se zaputili u letovalištima na jonskoj obali kao što je Parga ili ostvra Krf i Lefkada, odnosno, najčešće u Skoplju ako im je konačna destinacija solunska regija.

Obilaznicu oko Soluna izbegavati u vreme špica

Lainović potvrđuje da upravo u pravcu drugog po veličini grada u Grčkoj naše turiste očekuju najveći zastoji i gužve, zbog izgradnje obilaznice oko Soluna.

- Na žalost, gužve se tu pojavljuju, ali pre svega zavisno od perioda dana. Prolaz preko obilaznice treba izbegavati u periodu špica, ujutro od 7 do 10.30 časova i popodne od 15 do 19 sati. Generalno, i ta ruta se prolazi, ali naši ljudi, ako ne koriste neki od alternativnih pravaca, treba da budu strpljivi, da imaju dovoljno goriva i vode kod sebe i u automobilu – kaže Lainović.

Alatka koja budućim putnicima ka Solunu i od njega dalje ka krajnjoj destinaciji, može biti od pomoći kako bi izbegli najveće gužve zbog radova na toj saobraćajnici, jeste sajt https://flyover.imet.gr/flyover_display.php, koji u realnom vremenu prikazuje zastoje, vreme prolaska i brzinu kretanja vozila.

Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava carina

Put preko Bugarske opterećen već od 1. jula i to zbog – Turaka!

Do Grčke se, naravno, iz Srbije može i preko Bugarske, čime se izbegava Solun, a tu varijantu najviše koriste naši turisti iz Niša i generalno istočne Srbije, te oni kojima je krajnja destinacija Kavala, a potom ukrcavanje na brod ili trajekt za neko od grčkih ostrva u Egeju.

- Međutim, za ovu varijantu putovanja treba imati u vidu da tu gužve kreću već od 1. jula, jer od tog datuma kući preko Bugarske počinju da se vraćaju i mnogobrojni državljani Turske koji rade u zapadnoj Evropi. Uz njih, granični prelaz Kulata-Promahonas masovno koriste i Rumuni koji takođe preko Bugarske idu u Grčku – savetuju iskusni turisti iz Srbije koji ovu varijantu puta koriste da bi stigli do svog grčkog letovališta.

Pre ulaska u Grčku: Važeći pasoši i bez hrane

Bez obzira na koju varijantu puta do svoje krajnje destinacije se odlučili, Milan Lainović kaže da naši turisti najpre povedu računa o svojim putnim dokumentima, odnosno, da pasoš mora da im važi minimum od tri do šest meseci, „jer ako nije tako ne mogu ući ni u Severnu Makedoniju, za koju će im trebati i zeleni karton“. Sledeća važna stavka, kako napominje, jeste hrana.

- Stalno ponavljamo da naši turisti u Grčku ne unose nikakvu vrstu hrane, pogotovo kada su vremenski uslovi tropskog talasa i temperature blizu ili preko 40 stepeni. Hrana u Grčkoj je jeftinija ili istih cena kao kod nas, izbor u tamošnjim marktima je izuzetno širok. Drugo, izuzetno su rigorozne kontrole na granicama koliko se nosi cigareta i alkohola i maksimalno se po tom pitanju primenjuju evropski standardi. Dakle, sve što bi od hrane nosili odavde, za iste ili manje pare mogu da kupe u Grčkoj – ukazuje Lainović.

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

U Grčku obavezno i sa putnim osiguranjem

Konačno, tu je i putno zdravstveno osiguranje bez kojeg, kako upozorava, „uopšte se ne preporučuje put ni u Grčku ni neku drugu državu“.

- Bez polise zdravstvenog osiguranja nemate mogućnost lečenja, sem u državnim bolnicama, ali one su drugačijeg organizacionog tipa, za razliku od privatnih klinika koje odmah dolaze po vas, odmah vas primaju i brzo reaguju ako imate osiguranje sa kućom koja ima ugovor sa grčkim partnerima. Ne treba za par hiljada dinara rizikovati velike zdravstvene, a potom i finansijske probleme. Sa putim zdravstvenim osiguranjem dobijate bezbednost i potencijalni trošak od 30.000 evra za neku medicinsku intervenciju, pretvarate u par hiljada dinara – objašnjava sagovornik iz YUTA.

Grčka, inače, nije na spisku 21 države s kojima Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) ima bilateralni ugovor koji omogućuje besplatnu hitnu medicinsku pomoć u inostranstvu. Iako postoji mogućnost da i u Grčkoj se lečite o trošku RFZO, uz nešto drugačiju proceduru, turistički radnici savetuju da se za letovanje u ovoj zemlji ipak uzme privatno putno zdravstveno osiguranje, koje pokriva znatno više potencijalnih medicinskih intervencija.

Tako, u proseku, četvoročlana porodica za desetodnevni aranžman u Grčkoj treba da izdvoji 4.000 dinara za ovo osiguranje čija polisa onda pokriva iznos zdravstvenih usluga do čak 30.000 evra.

Autor: Aleksandra Aras