AKTUELNO

Internet pretraživač za iznajmljivanje smeštaja Holidu analizirao je najkišovitije gradove u Evropi.

Koristeći podatke iz aplikacije World Weather Online, oni su rangirali gradove na osnovu prosečnog broja kišnih dana u mesecu, kao i statistike prosečnih dnevnih padavina.

S obzirom da Bergen u proseku ima 12,7 kišnih dana mesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno, Holida je drugi najveći grad Norveške proglasio za najkišovitiji grad u Evropi. I nije jedini koji je to učinio.

Turistička zajednica grada Bergena u svojim marketinškim aktivnostima često pominje kišu, a stavljaju je i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše - uostalom, oni ne veruju da postoji loše vreme, samo loše obučena osoba.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posete bez obzira na vremensku prognozu – od njihovih prelepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Zašto toliko pada kiša u Bergenu?

Bergen ima jedinstven geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Severnog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini osetljivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vreme u Bergenu zabeleženo je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara. Najduža kontinuirana kišna sezona u letnjim mesecima bila je 1952. godine, kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.
Kada posetiti Bergen?

Kada je najbolje vreme za posetu Bergenu?

Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, ali odmah treba da znate da nijedno godišnje doba nije posebno suvo.

U proseku, Bergen ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosečna temperatura tokom leta kreće se od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa - pri čemu je jul najtopliji mesec. Tokom zime očekuje se jak vetar, ponegde sneg i prosečne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni Celzijusa.

Ako imate priliku da posetite Bergen, iskoristite je. Samo ne zaboravite da ponesete kišobran.