AKTUELNO

Postoje destinacije na koje turisti odlaze kako bi uživali u hrani, u mirisu i ukusu lokalnih specijaliteta, ali postoje i one na kojima turisti izbegavaju lokalnu hranu.

Od nama bliskih, tu su svakako sve zemlje iz regiona, od Slovenije do Makedonije, od Italije do Grčke. Ovde se mogu pronaći dobro poznati delikatesi koji se rado jedu, sa bilo koje strane sveta da dolazite.

Međutim, treba reći da postoje i one druge destinacije koje turisti izbegavaju, bar kad je nacionalna kuhinja u pitanju.

Zemlje iz našeg regiona poznate su po dobroj i ukusnoj hrani, i svaki turista koji se vrati sa putovanja nosi lepe uspomene sa sobom, i bar koji kilogram više.

Hedonizam je pokretač društva i razgovora, i mi sa Balkana smo poznati kao gurmani, i ponosimo se nacionalnim kuhinjama. Dobar obrok i uživanje se može naći u bilo kojoj zemlji u okruženju, ali postoje zemlje u kojim baš i nije popularno jesti, bar ne lokalnu hranu. Koje su to zemlje?

Britanija je tradicionalno poznata kao zemlja u kojoj je hrana prilično bez ukusa, specifična i čudna, i tu se odmah nalaze i Holandija, Finska, često i Rusija i bivše zemlje Sovjetskog Saveza. Njihova hrana je bazirana na lokalnim namirnicama koje, bar nama, nisu primamljive i jestive.

Od najgorih treba izdvojiti sve vrste usoljene i fermentisane ribe, iznutrice od različitih životinja, kao i pojedine vrste lokalnog povrća. Restorani u tim zemljama jesu vrhunski, ali govorimo samo o lokalnim i narodnim specijalitetima.

Od dalekih zemalja, u tom društvu se nalaze Mongolija, Nikaragva, Nepal, Jamajka, kao i većina afričkih država. Turisti često navode da u pojedinim državama hrana nije neukusna, ali je zbog ograničenosti izbora namirnica prilično svedena i nezanimljiva, samim tim i jednolična.

Mnogi internet portali ipak izdvajaju Filipine kao zemlju gde možete pojesti najgoru lokalnu hranu. Od "specijaliteta" koji se tamo nude, a za izbegavanje su, jeste Balut.

U pitanju je ptičije jaje sa emrbrionom koje se jede direktno iz ljuske jajeta nakon kuvanja.