AKTUELNO

Na osnovu podataka od 2009. do 2024. dobijenih iz World Weather Online, online pretraživač izvršio je rangiranje najsunčanijih destinacija u Evropi. Malaga, španski grad na jugu Španije, zauzela je prvo mesto. Ovaj grad ima prosečno 280,2 sunčana sata mesečno, što je više od 3.000 sunčanih sati godišnje.

Prosečna godišnja temperatura u Malagi iznosi 18,7 stepeni celzijusa, dok su padavine veoma retke - kiša pada samo 50 dana godišnje. Malaga se ističe po jednoj od najtoplijih zima u Evropi, sa prosečnim dnevnim temperaturama između 16 i 17 stepeni celzijusa od decembra do februara. Zbog blizine Sredozemnog mora, letnje temperature su umerene.

Ovaj grad nudi mnoge mogućnosti za uživanje u suncu, a turisti najčešće posećuju dugačke peščane plaže ili se upućuju na planinarenje na lokacije poput La Grande Sende de Malaga.

Zanimljivo je da su još dva španska grada visoko rangirana na listi najsunčanijih gradova. Alikante, lučki grad nekoliko sati vožnje severno uz obalu, zauzima drugo mesto sa 280 sunčanih sati mesečno. Mursija, španski priobalni grad južno od Alikantea, treći je na listi sa 277,7 sunčanih sati mesečno.

Osim španskih gradova, na listi najsunčanijih gradova u Evropi nalaze se Katanija u Italiji, Sevilja i Kordoba u Španiji, Marsej u Francuskoj, Madrid i Saragosa u Španiji, kao i Atina u Grčkoj, prenosi Travel and Leisure.