AKTUELNO

Peloponez, poluostrvo bogate istorije i netaknute prirode, pruža nezaboravno iskustvo putovanja i letovanja.

Smešten na jugu Grčke, ovo poluostrvo predstavlja pravo bogatstvo spektakularnih pejzaža, antičkih spomenika i peščanih plaža. Iako nema puno klasičnih letovališta, veći deo obale Peloponeza (posebno zapadne obale) karakteriše se peščanim plažama dugim na desetine kilometara i savršenim tirkiznim morem.

Ipak, pre nego što zakoračite na Peloponez, ključni trenutak putovanja jeste prelazak preko Korintskog kanala. Ovo čudo inženjerstva iz kasnog 19. veka razdvaja kopnenu Grčku i poluostrvo Peloponez, a spaja Jonsko i Egejsko more.

Najlepše plaže na Peloponezu

Iako svaka plaža na Peloponezu ima svoj jedinstveni karakter, sve plaže se odlikuju neopisivom lepotom na obali Jonskog i Egejskog mora. Tako na primer, u blizini Nafplia smeštena je plaža Kalogria, jedna od lepših plaža Peloponeza. Sa druge strane, pored činjenice da je Astros lepo mesto sa odličnom plažom, turisti ukazuju na lepotu plaže Paralio Astros.

Isto tako, turisti preporučuju i plažu u mestu Zaharo. Nekoliko kilometara duga, peščana plaža, karakteriše se prijatnom atmosferom i niskim cenama. Činjenica da ovde nema gužvi i da uglavnom u ovom delu Peloponeza letuju lokalci, predstavlja pravi način za upoznavanje grčke kulture i načina života.

Foto: Pixabay.com

Na samom jugu ostrva, smešteno je jedno od najlepših primorskih sela u celoj Grčkoj. Fotografije ovog sela veoma su popularne na društvenim mrežama. U pitanju je mesto Limeni koje čini veliki broj kamenih kuća i vila smeštenih oko malog zaliva sa kristalno čistom vodom. Iako u ovom mestu postoji nekoliko kafića i taverni, turisti naglašavaju da su svi odličini. I mada ovde nema plaža kao takvih, postoje razne platforme preko kojih možete ući u vodu.

Ako želite ipak nešto uređeniju plažu, na samo pet minuta vožnje severno od Limenija nalazi se Paralia Itilo. Ova, široka, uređena plaža sa puno ležaljki ne karakteriše se baš mirnom vodom, ali poseduje veliki broj suncobrana i ležaljki koju možete iznajmiti po veoma povoljnim cenama, piše Grčka info.

Cene pojedinih namirnica na Peloponezu

Foto: Pixabay.com

Ukoliko se osvrnemo na cene i troškove koje ćete imati tokom odmora na Peloponezu, možemo ukazati na nešto niže cene pojedinih namirnica, ali i više cene nekih luksuznijih proizvoda, npr. cigareta.

I dok je za cigarete potrebno izdvojiti između 4,6€ i 5,8€, prosečna cena obroka u restoranu je između 7€ i 10€ po osobi, odnosno u proseku od 20 do 50€ za dvoje. Cena espreso kafe je 2€, kapućina 2,8€ a za domaće pivo je potrebno izdvojiti 3€.

U restoranima je za flašicu vode (0,33l) potrebno izdvojiti 0,5€ dok je za gazirani sok potrebno izdvojiti 1,3€. Cene voća i povrća su uglavnom iste kao u ostalim delovima Grčke (između 1€ i 2€).

Autor: