AKTUELNO

Kada planirate svoj sledeći odmor, lako je zaboraviti na manje detalje zbog uzbuđenja – kao što je izbor pravog prtljaga.

Da li vam je potreban veliki kofer ili samo ručni prtljag? Ili vam možda treba oba?

Pravilna kupovina prtljaga prvi put znači da ćete imati pouzdanog saputnika na putovanjima bez obzira na to gde putujete. Ako pogrešite, možete ostati zaglavljeni s koferom loših točkova, neudobnih ručki ili nedovoljno prostora za sve vaše stvari.

Ovaj članak će vam pružiti smernice kako da izaberete najbolje torbe i kofere odgovarajuće veličine, težine i izdržljivosti za savršen odmor.

Kako odrediti pravu veličinu prtljaga

Kupovina većeg prtljaga nego što vam je potrebno može delovati kao dobra ideja, ali preporučujemo da to izbegnete jer ćete biti skloni da popunite svaki dodatni prostor koji imate.

Kada se biraju koferi i torbe za putovanje, kao i ranac, trebalo bi razmisliti o dužini i vrsti putovanja. Da li idete na ozbiljnu avanturu koja zahteva šatore, vreće za spavanje, planinarsku opremu?

Ako je tako, trebaće vam velika torba (ili više njih) da sve to prevezete, a vrlo verovatno i dodatni putni program neseseri, piknik oprema. Ali, ako idete na vikend odmor koji zahteva samo nekoliko promena odeće i osnovne higijenske potrepštine, tada će kompaktna torba biti sasvim dovoljna.

Odabir prtljaga prema vašem stilu putovanja

Trebalo bi da u obzir uzmete i vaš stil putovanja. Da li ste minimalista ili volite da nosite mnogo dodatnih stvari? Neki ljudi mogu da se snađu sa kompaktnom torbom za višenedeljno putovanje, dok drugi moraju da predaju prtljag i za kraći vikend odmor.

Pakovanje sa malo stvari ima svoje prednosti, kao što je lakše manevrisanje na prepunim mestima i izbegavanje troškova za predaju prtljaga.

Ako je to vaš cilj izbegavanje troškova za predaju prtljaga, onda obratite pažnju na dimenzije prtljaga. Većina avio kompanija dozvoljava ručni prtljag koji nije veći od oko 114 cm kada se saberu dužina, širina i visina. Na primer, torba koja je 55 cm x 35 cm x 22 cm. Pravila se mogu menjati, a ponekad se razlikuju od jedne do druge avio kompanije, pa se pre polaska obavezno raspitajte o ograničenjima veličine (ili drugim pravilima o prtljagu).

Izbor težine prtljaga

Prilikom nosanja torbi, bilo da ih podižete u pretinac iznad sedišta u avionu ili nosite uz stepenice, težak komad prtljaga otežava putovanje. S obzirom na to da većina avio-kompanija naplaćuje takse za torbe koje teže više od 22 kilograma, u vašem je najboljem interesu da vaš prtljag bude lagan.

Teška torba možda neće biti glavna briga ako vaše putovanje vodi iz aerodroma do hotela sa glatkim površinama za vuču. Ali ako ćete često podizati i nositi torbe, onda je lakša bolja.

Koferi s točkovima su teži (obično za oko dva kilograma ili više) od torbi iste veličine bez točkova, pa razmislite da li su vam točkovi potrebni za vaše putovanje.

Na putovanju koje uključuje puno vožnje po neravnim površinama i stazama, provešćete puno vremena noseći svoje torbe, pa može biti bolje da preskočite točkove. Torba bez točkova ili ruksak mogu biti lakši za nošenje, guranje u tesne prostore i vezivanje na krovne nosače.

Koliko je izdržljivost prtljaga važna?

Od grubih rukovanja prtljagom do vožnje po neravnim putevima, vaš prtljag, kao i stvari unutra, mogu biti izloženi udarcima. Razmišljanje o izdržljivosti prtljaga, rančeva i torbi znači razmatranje materijala od kojih je napravljen svaki komad, kao i procenjivanje stvari poput toga koliko su čvrsti zatvarači, točkovi i ručke.

Teško je oceniti ove stvari online, ali provera recenzija proizvoda može biti dobar način da dobijete predstavu o tome koliko dobro ovi delovi izdržavaju. Ako kupujete u prodavnici, možete pokretati točkove i ručke i koristiti zatvarače kako biste se uverili da deluju čvrsto. Imajte na umu da torba s ugrađenim točkovima pruža malo više zaštite od oštećenja.

Evo još nekoliko stvari za razmišljanje prilikom biranja materijala za vaš prtljag:

Ako je zaštita unutrašnjih predmeta u vašoj torbi vaša glavna briga, razmislite o tvrdim koferima. Oni su uglavnom napravljeni od lagane plastike koja je otporna na udarce, što znači da su čvrste i izdržljive. Torbe od aluminijuma pružaju odličnu zaštitu, ali su teške i skupe.

Ako želite da gurate svoju torbu u tesne prostore, odaberite meke torbe ili kofere. Tkanine visoke gustine mogu biti veoma izdržljive, dok meki prtljag ima prednost jer je fleksibilniji od tvrdog (razmislite o tome kako biste ga smestili u pregradu za prtljag u avionima ili gepek automobila).

Zaključak

Prilikom planiranja sledećeg putovanja, ne zaboravite na važnost pravilnog izbora prtljaga. Određivanje odgovarajuće veličine, težine i izdržljivosti kofera ili torbe može značajno uticati na vaše putnovanje.

Minimalisti i oni koji vole da nose manje stvari mogu se osloniti na kompaktne torbe koje omogućavaju lakše manevrisanje i izbegavanje dodatnih troškova.

Uzimajući u obzir pravila avio-kompanija o veličini i težini prtljaga ili veličini vašeg gepeka, kao i materijal od kojeg je prtljag napravljen, osiguravate sebi praktično putovanje i sa stilom.

Autor: