AKTUELNO

Za nas možda neobično, ali oni imaju razlog...

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posetili Holandiju, sigurno ste i osetili opisanu atmosferu, ali i videli da Holanđani nemaju problem s deljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenoga je neobičan – u Holandiji ćete na retko kom prozoru videti zavese!

Neobična arhitektura

Holandska arhitektura i stambene zgrade prve su stvari koje će vas u ovoj zemlji oduševiti. Sve zgrade vizualno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Kroz istoriju, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako na primer, hodajući uz kanale Amsterdama ujedno ćete hodati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća s najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu. Na tim prozorima nećete videti zavese, zašto?

Otvorenost u svakom smislu

Hodajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe stanove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, naprotiv, poželjno je, piše Klik.hr.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu da upućuju na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Druga teorija je da ne stavljajući zavese na prozore drugima žele da pokažu stepen svoje uspešnosti i bogatstva, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Holandija je izrazito zanimljiva zemlja, a otvorenost stanovništva jedna je od njenih čari tako da se ova specifičnost idealno uklapa u njihov stil života!

Autor: