AKTUELNO

Nakon nedavnih protesta na Kanarskim ostrvima i naizgled rastućeg antiturističkog raspoloženja širom Španije, stanovnici grada Malage na Kosta del Solu, takođe, planiraju demonstracije u junu protiv navale turista u njihov grad.

Meštani Malage će u junu izaći na ulice u znak protesta protiv masovnog turizma, preneo je portal Lokal. Napetost lokalnog stanovništva u mestima kao što su Barselona, Valensija, Balearska i Kanarska ostrva, kao i Malaga, proizilaze iz frustracije modelom masovnog turizma i njegovog uticaja na njihove gradove.

Pored turista primetan je i priliv radnika na daljinu takozvanih digitalnih nomada iz inostranstva, od kojih mnogi dolaze u Španiju da uživaju u relativno nižim troškovima života sa visokim platama i kupovnom moći.

U gradovima kao što je Malaga, lokalno stanovništvo ne može da priušti sebi da plaća rente za nekretnine, koje sve češće postaju prostori koji se iznajmljuju turistima.

Zbog svega toga stanovnici Malage će izaći na ulice 29. juna pod sloganom "Za pristojno stanovanje i protiv procesa 'turistizacije' i nesigurnosti života".