AKTUELNO

Pripremite se za predstojeća putovanja na vreme! Pogledajte 5 stvari na koje morate da obratite pažnju prilikom kupovine kofera.

Pakovanje zaputovanjeponekad oduzima previše vremena ili izaziva nervozu, ali uz adekvatan kofer to ne mora da bude slučaj. Kofer može da vam traje nekoliko godina ili čak decenija, pa je važno da izaberete odgovarajući prilikom kupovine. Približava se odmor oko Vaskrsa i Prvog maja, a ni leto nije daleko, pa su mnogi od njih trenutno sniženi i dosta pristupačniji nego inače. Prilikom kupovine, važno je da razmišljate o 5 najvažnijih stvari.

1. Težina

Bilo da ste odlučili da kupite veliki kofer za zimovanje ili letovanje, ili mali, pogodan za odlazak na vikend putovanje, najpre proverite da li je kofer težak dok je prazan. Platneni koferi su često lakši od plastičnih, ali i oni ponekad imaju veliki broj teških rajsfešlusa ili kopči, kao i metalnih dodataka u unutrašnjosti koji pomažu da se održi čvrstina. Težina nije važna samo zbog toga da biste lakše nosili ili vukli kofer, nego i da biste u njega mogli da spakujete više stvari, ukoliko letite avionom i merite kofer prilikom čekiranja. To je naročito značajno kada se pakujete za letnji odmor, jer jedan dodatni kilogram može da vam omogući da spakujete i do pet komada letnje garderobe!

2. Sigurnost

Možda ćete pomisliti da vam nije potrebno sigurnosno zaključavanje kofera i model sa šifrom i malim katancem, ali ipak, razmislite još jednom. Ponekad ćete u taj kofer spakovati važne lične stvari, nakit ili vredne poklone. Ako je kofer osiguran, manja je šansa da će namerno biti zamenjen ili ukraden.

3. Ručke

Ako vam prilikom putovanja otpadne ručka, komplikacije će biti mnogo veće nego što vam to trenutno zvuči. Potrudite se da odaberete kofer sa jačim ručkama, sigurnije pričvršćenim i osiguranim. Teleskopska ručica, koja se izvlači, treba da bude ugrađena u unutrašnjost kofera, jer je tako zaaštićena od oštećenja. Takođe, obratite pažnju i na to da li vaš kofer poseduje bočne ručke, koje su posebno važne prilikom podizanja i smeštanja kofera.

4. Boja

Verovatno ste primetili da su koferi i putne torbe često tamnih boja. Na njima se manje vidi prljavština i lakši su za održavanje, ali, sa druge strane, ako se odlučite za crni ili sivi kofer, biće lakše da ga zamenite sa nekim drugim. Ne želite da trošite vreme na odmoru na pronalazak svog kofera, zato se opredelite za neku neobičnu boju. Ukoliko ste ipak ljubitelj tamnih tonova, nabavite kaiš za prtljag ili neku drugu vidljivu oznaku koja će vam pomoći da budete sigurni da je to vaš kofer.

5. Točkovi

Koferi na četiri točka su daleko popularniji od kofera na dva točka, što nije bez razloga. Ovi koferi su lakši za manevrisanje, jer mogu da se okreću za 360 stepeni, pa zahtevaju i manje snage. Možete da ih "vozite" iza, pored ili ispred sebe. Birajte točkove od tvrde plastike, dobro osigurane, jer na koferima oni najčešće prvi propadaju. Takođe, kada budete merili dimenzije kofera, obavezno uključite i točkove, jer avio - kompanije će ih na taj način meriti prilikom putovanja.