AKTUELNO

Iako su mnogi očekivali da je Dablin grad u kome se pije najviše alkohola, istraživanje ne govore tako. Naime, Prag je poneo ovu laskavu titulu, a odmah iza njega su se našli pomenuti irski grad, pa Berlin.

U nedavnoj studiji koja se bavila destinacijama s "velikim količinama pića", turistička platforma Holidu sačinila je listu gradova u kojima se najviše pije.

Ovo rangiranje je zasnovano na broju kasnonoćnih aktivnosti dostupnih u gradu i procentu uživalaca alkohola koji su imali "težu sesiju" u poslednjih 30 dana. U studiji se ističe da čak 81,3 odsto stanovništva Irske pije alkohol, što je najveći procenat u bilo kojoj analiziranoj zemlji. Ali ovaj podatak gradu Dablinu nije značio da će osvojiti prvo mesto. Jedini grad koji ga je pobedio bio je Prag, u kom lokalno stanovništvo pije najviše pića po glavi stanovnika na svetu, sa oko 481 pivom po osobi.

Skoro 19 odsto preporuka koje se odnose na to "šta raditi u Pragu", prema sajtu Trip advajzor, uključuju alkohol – od posete pabovima do srednjovekovnih koktel-barova.

Berlin je na trećem mestu, a studija naglašava da četvoro od petoro Nemaca pije alkohol po prosečnoj ceni od 4,52 evra po litru, piše Metro.

Ipak, britanski sajt ističe da je Dablin možda nepravedno ispustio prvo mesto, jer u glavnom grad Republike Irske ima dosta atrakcija povezanih sa alkoholom. Tu je i Ginisovo skladište koje je proglašeno najboljom turističkom atrakcijom u Evropi u 2023. godini prema World Travel Awards.