AKTUELNO

Decenijama je magnet za turiste ne samo iz Srbije, već iz celog regiona. Prošla, 2023. godina bila je rekordna za turističke poslenike ove planine jer je, prema zvaničnoj statistici, Zlatibor zabeležio preko milion noćenja, što jasno svedoči o popularnosti ove destinacije. Sa rezultatima za ponos, Zlatibor se izdvojio kao turistički lider ovog dela Balkana, a sada se naša najpoznatija turistička destinacija nalazi na prekretnici razvoja.

Došli smo do tačke u kojoj je postignut zapažen nivo tuističkih usluga, na kojoj smo ostvarili i dostigli izuzetan kvalitet turistike ponude. Sada je pred nama veliki izazov da taj nivo i kvalitet zadržimo, da koristimo inovativne metode i ideje, odgovorimo zahtevima i potrebama savremenog turiste i da idemo napred“ kaže direkor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović i dodaje „Destinacija koja je privukla jedan od najvećih svetskih hotelskih lanaca „Karisma Hotels“ da na Zlatiboru otvori svoj hotel sa pet zvezdica, hotel „Bor by Karisma“, ima jasan zadatak pred sobom. Da inovacijama, uz nove sadržaje i atrakcije adekvatno odgovori sofisticiranim zahtevima brojnih turista iz celog sveta. U tom pravcu idu dalji planovi za razvoj „novog Zlatibora“.

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

Najduža panoramska gondola na svetu postavila je nove standarde razvoja zlatiborskog turizma. Uređenjem Kraljevog trga i bine, pešačke zone, rekonstrukcijom jezera u centru, postavljanjem multimedijalne fontane postavljena je vizija budućnosti Zlatibora. „Prva faza je urađena, a sada nam predstoji druga. Gradnja novog Zlatibora, izgradnja savremenog sportsko-rekreativnog kompleksa, golf terena i zabavnih sadržaja koje turisti traže najveći su projekti čijom ćemo se realizacijom baviti u narednom periodu“ istite Živanović.

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

Projekat gradnje novog kraka gondole koja će povezati vrh Tornik i Pribojsku banju dobio je podršku države. Javnosti su predstavljena najsavremenija i veoma interesantna tehnička rešenja, čime se Zlatibor šalje u orbitu u smislu ideja i inovacija. Projekat uređenja vrha Tornika, sada krajnje, a još malo početne stanice gondole do Pribojske banje, podrazumeva uredjenje četiri ambijentalne celine (paviljon sa stazama za bicikliste i pešake, muzej ptica, savremeni ugostiteljski centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom, amfiteatar za scenska izvođenja, park umetnosti) gde okosnicu čini 139 metara visoki toranj kao interpretacija zlatnog bora.

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

Kao deo razvoja „novog Zlatibora“ najavljena je realizacija projekta „Zlatni grad“. Na površini od 200 hekata, duž obala Ribničkog jezera planirana je gradnja jedinstvenog kompleksa koji će predstavljati spoj prirodne lepote i luksuza. Golf tereni, wellness i spa centar, ekskluzivni restorani i tržni centari, rekreativne aktivnosti (biciklizam, šetnja, vožnja čamcem...) deo su planiranog projekta. Projekat uključuje ekološki održiva rešenja, kako bi se obezbedio minimalan uticaj na okolinu.

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

Turistička organizacija će u narednom periodu aktivno raditi na osnivanju Kongresnog biroa Zlatibor. Plan je da se na Zlatiboru izgradi veliki kongresni centar, koji će poslovni turizam na Zlatibrou uvesti u novu eru razvoja. Biće to multifunkcionalni objekat sa salom za kongrese od 2.000 mesta, ekspo prostorom, nizom pratećih sadržaja, salama za prijeme, večere, koktele, kao i smeštajni deo manjeg kapaciteta“ dodaje Živanović.

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

Za kraj priče o brojim inovacijama i projektima koje Zlatiborci vredno pripremaju važno je napomenuti da su tradicionalne vrednosti neprocenjivo blago Zlatibora. „Novi projekti, koje smo pažljivo planirali i razvijali, dizajnirani su tako da prate najnovije trendove, ali istovremeno poštuju i čuvaju bogatu tradiciju Zlatibora. Ovo je obećanje da ćemo se, uprkos modernizaciji, čvrsto držati tih vrednosti koje čine srcenaše turističke zajednice“ zaključuje Živanović.

Karakteristike novog projekta Sportskog parka:

- Više od 20 sportskih terena

- Investicija vredna preko 20 miliona evra

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

- Pomoćni tereni sa prirodnom travom;- Fudbalska trening hala površine oko 7500 m²;

- Glavne tribine kapaciteta do 2 500 gledalaca;

- Travnati tereni sa hibridnom podlogom i LED rasvetom;

- Glavni stadion po standardima UEFA kategorije 2;

- Atletski stadion biće projektovan u skladu sa svim pravilima IAAF, sa atletskom stazom i propisanom podlogom i svim ostalim atletskim borilištima;

- Pešačka zona koja je zamišljena kao avenija sporta i vodiće trasom sadašnjeg asfatlnog puta koji vodi ka centru Zlatibora;

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

Karakteristike novog kraka Gold gondole od Tornika do Pribojske banje:

- Dužina trase 14km, sastoji se od 3 celine

- Drugi deo prelaziće preko kanjona u dužini od 2.2km, a prevoz na tom delu će se obavljati jednom kabinom kapaciteta do 100 putnika

-Jedna od retkih atrakcija u svetu kojima se prelaze kanjoniProjekat uređenja vrha Tornik

- Tornik sutra: Konceptualni horizonti “Zlatni bor”

- Projekat lociran na vrhu Tornika- Predstavlja autentičnu sliku prirodnih resursa i specifičnosti Zlatibora, pretočenih u 4 elementa (vatra, voda, vazduh i zemlja)

Foto: Ustupljene fotografije/ TO Zlatibor

- 4 celine sa kulom visokom 139m, koja je interpretacija zlatnog bora

- Sadržaji: paviljon sa stazama za bicikliste i pešake, muzej ptica, savremeni ugostiteljski centar sa otvorenim i zatvorenim bazenom, amfiteatar za scenska izvođenja, park umetnosti

Foto: TO Zlatibor

Kongresni centar Zlatibor:

- Objedinjena ponuda kongresnog turizma na Zlatiboru

- Multifunkcionalni objekat sa salom za kongrese od 2.000 mesta, ekspo prostorom, salama za prijeme, večere, koktele, smeštajnim delom manjeg kapaciteta, kao i nizom pratećih sadržaja

Autor: