AKTUELNO

U Lombardiji na severu Italije, u malenom mestu Grosiju pažnju privlači neobično zdanje koje zovu "Gaudijevim dvorcem".

Ovo mesto je udaljeno oko 130 kilometara od Milana i samo 30 od granice sa Švajcarskom, na padinama Retijskih Alpa.

Iako španski arhitekta nema nikakve veze sa njim, neodoljivo podseća na njegovu legendarnu “Casa Batllò” u Barseloni.

Samouki arhitekta

Ovaj dvorac sa pogledom na mirno mesto Grosio poseban je u svakom pogledu. Neobičan je spoj mašte, umetnosti i arhitekture, zahteva pažnju i izaziva čuđenje svakim detaljem: vrtovima, mozaicima, skulpturama i fontanama.

Ovaj Gaudijev dvorac je sagradio, i još uvek ga dograđuje, Nikola di Čezare, koji se u Grosio doselio pre malo više od četrdeset godina. U kreativnom zanosu počeo je da uređuje vrt ispred svoje kuće i jednostavno nije mogao da stane.

Dvorac raste od 1981. godine, a Čezare će na njemu raditi, kaže, sve dok je živ. Nekad kuvar i radnik na železnici, ovaj samouki arhitekta svoj dvorac gradi bez ikakvog plana, vođen isključivo nadahnućem i ogromnom energijom.

Čudesni detalji

Osim razigrane strukture ovog jedinstvenog alpskog dvorca, pažnju privlače i njegova neobična dekoracija, pre svega mozaici, koji su pravo umetničko delo nastalo recikliranjem razbijenih boca i automobilskih farova.

Dvorcem i njegovim vrtom prolazi više vijugavih staza koje vode ispod lukova i kroz pećine, uz neobične žardinjere i oblike, tunele i tajne prolaze, pretvarajući se u čarobno stepenište od 207 stepenica koje povezuju maštu, umetnost i prirodu.

Cveće i biljke su sastavni deo neobične građevine i daju joj poseban šarm. U stene i stepenice ugravirane su poslovice, lepe misli i izrazi dobrih želja koje čitavo iskustvo čine ješ malo mističnijim i refleksivnijim.

Ukoliko prolazite kroz Grosio, možete posetiti ovo maštovito zdanje, samo morate da se najavite njegovom vlasniku koji turistima rado pokazuje svoje životno delo, piše Punkufer.hr.