AKTUELNO

Ove godine se konačno osećao povratak normama putovanja kao pre pandemije. Zemlje koje su pretrpele posledice pada broja turista, poput Italije,ponovo su počele da primećuju povećan broj ljudi, a putnici su krenuli na putovanja koja su planirala uoči pandemije.

Svake godine Google objavljuje izveštaj koji pokazuje šta su korisnici najvuše tražili na Google pretraživaču u poslednjih 12 meseci. U nastavku pogledajte 10 zemalja koje su zabeležile najveći porast pretrage na Google iz godine u godiinu i pronađite inspiraciju za svoja putovanja u 2024. godini

10. Maroko

U septembru ove godine Maroko je pogodio zemljotres, čije su posledice bile razorne. Zemlja se i dalje oporavlja, ali je odziv putnika bio intenzivan. Nije čest slučaj da su putovanja odgovor na krizu, ali kako je turizam najveći izvor prihoda Maroka, u ovom slučaju, to je bilo neophodno. Putnici su bili stimulisanida nastave da posećuju zemlju kako bi istražili sve što ona ima da ponudi - a ima dosta. Vatromet boja, mirisa, mnoštvo znamenitosti i zvukova u njenim gradovima, kao i ogromno prostranstvo istorije i kulture izvan njiih - nismo iznenađeni što je ovoj dragulj na desetom mestu liste.

9. Malta

Ovo ostrvo je hit evropska destinacija. Njegova istorija seže duboko u prošlost, a lepota je nesporna. Ova zemlja je korišćena kao scenografija za mnoge kultne filmove i TV serije ("Gladijator", "Igra prestola", "Troja" su samo neke od njih), ali osim njenih istorijskih ulica nalaze se restorani, barovi i hoteli koji čekaju da budu istraženi.

8. Egipat

Očigledno je da ne treba previše da opisujemo lepotu Egipta. Osim, naravno, mnogo drevne istorije za otkrivanje, postoje i ulice zemlje prepune skrivenog blaga na kojima bi faraoni pozavideli. Umetničke galerije i sukovi su prepuni izazova za stanjivanje novčanika, ali i rekaNil je dovoljno blistava za sve one koji traže uspomene kje su nešto više od suvenira. Daleko od reke, Sahara pokriva 94 procenta zemlje, ostavljajući ogromno (a ipak iznenađujuće neprevaziđenu) regiju za istraživanje ako se upustite u unutrašnjos Egipat.

7. Tajland

Tajland je dom za 1.430 ostrva, pa iako možda već planirate putovanje u tu zemlju, izbor ostrva za posetu je vaš sledeći zadatak. Svaka je drugačija od druge, dok su plaže sa belim peskom i restorani u rustikalnom stilu zagarantovani. Izaberite Koh Samui za velnes beg (ostrvo je poznato po svojim utočištima za one koji praktikuju jogu) ili Koh Tao za neke ozbiljne podvodne avanture – s razlogom je nazvano Ostrvo kornjača. ili pak Krabi za kompletni restart.

6. Kipar

Plutajući između Grčke, Turske i Libana, ovo ostrvo je prava mešavina različitih kultura. Možet ea birate između planina prekrivenih snegom, plaže s mekim peskom koji zapljuskuje svetlucavi Mediteran i neku odličnu kiparsku hranu koje ima svuda po ostrvu. Ljubitelji prirode mogu da provode sate u moru (poznato je po tome što ima neke od najboljih olupina za ronjenje na svetu), ljubitelji istorije mogu da gledaju u vizantijske crkve, a enofili mogu da provode dane da probaju svoj put kroz bujne vinograde u zemlji.

5. Hrvatska

Hrvatska je postepeno sticala reputaciju evropske turističke tačke. Pristupačnija destinacija za odmor od nekih od susednih zemalja, poznata je po ostrvima u obliku suza koja zapljuskuje Jadransko more. Za gurmansko putovanje zapustitte se u Split ili Zagreb a van svake kategorije je prelepi Dubrovnik, istorijski grad opasan zidinama . Ipak,plaže s ono što Hrvatsku čini omiljenom destinacijom za mnoge turiste - sa više od 4.000 km obale, za svakog ima ponešto.

4. Portugal

Od uzbudljivih restoranana severu do plave vode na jugu, toliko je mnogo putnika koji maštaju o Portugalu. Porto je relativno novajlija u evropskom šampionatu u hrani, ali je brzo stekao reputaciju. Udaljeni Azurski arhipelag često biva zanemaren u korist odmarališta na plaži iako ima termalne vode, tirkizne lagune i vulkane koji probijaju oblake. Lisabonu, naravno, nije potrebno predstavljanje - plus, nedavno je proglašen za najisplativiji gradski odmor u Evropi za 2023. godinu.

3. Italija

Nama Italija nikada neće dosaditi, a čini se, neće ni većini turista. Zemlja je mešavina prekrasnih gradova iz bajke, užurbanih ljudi i netaknutih plaža. Dok je kupovina u Milanu očigledno bez premca, gradska kafe scena je podjednako vredna istraživanja. Firenca ima neke od najboljih hotela u zemlji, a toskanski krajolik iza je kao sa razglednice. Što se tiče hrane, to mora da je Rim ali glavni grad je takođe jedan od najumetničkijih gradova u Evropi, pa obavezno posetite beskrajan niz galerija i muzeja na svomsledećem putovanju.

2. Španija

Ova zemlja je prelepa tokom cele godine, ali postoji nešto posebno u poseti Španiji van sezone. Gradovi su prazni, plaže utihnu, a u vazduhu se i dalje oseća magija. San Sebastijan važi za jedan od najboljih gradova u Evropi u pogledu hrane a Barselona ostaje jedan od naših omiljenih španskih gradova, sa mnoštvom hotela, restorana i stvari koje treba raditi.

1. Grčka

Grčka je na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem pregleda na Google-u za 2023. godinu, Od ostrva Mikonosa sa zgradama koje izgledaju kao kocke šećera između neba i more do vibracija džungle Kefalonije, poznate po svojim pešačkim stazama i rustikalnim selima, Grčka je destinacija koji ne prestaje da daje. Počnite u Atini, domu nekih od najboljih svetskih barova , da biste osetili ukus kulinarskog remek-dela zemlje. Zatim idite na svoje grčko ostrvo po izboru - da li će to biti zalasci sunca iz kratera Santorini? Plaže bez gužve na Krfu? Kasno letnje sunce na Kritu? Šta god da odaberete, Grčka će vas sigurno impresionirati