AKTUELNO

Božićni market ispred Bazilike Svetog Stefana je, prema glasovima 374 000 putnika, proglašen najboljim božićnim marketom u Evropi na sajtu European Best Destination. I to treći put zaredom! Ovogodišnja božićna čarolija počinje 17. novembra i trajaće sve do 1. januara 2024.

U skladu s ovogodišnjim sloganom marketa „Gde vas ljubav uzme za ruku“, na ovom trgu vas očekuje veliko klizalište, 120 izlagača zanatskih proizvoda, bogata gastronomska ponuda, kao i lajt-šou koji se svake večeri projektuje na pročelju Bazilike Svetog Stefana. Cela Budimpešta je već od druge polovine novembra obavijena mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenog kestenja, štrudle od maka i sve što vam je potrebno jeste šolja popularnog kuvanog vina da se zagrejete. U Budimpešti vas duh Božića, takođe, očekuje i na Trgu Verešmarti uz brojne koncerte i Deda Mraza koji ovde sleće 6. decembra, potom u Obudi na Trgu Fe, sa velikom novogodišnjom jelkom, dok će ispred zgrade Balna, na peštanskoj strani Dunava, biti postavljeno veliko klizalište, ali i organizovani džez i bluz koncerti. No to nije sve što Budimpešta ima da ponudi. Između Elizabetinog i Lančanog mosta biće organizovan sajam zanata praćen brojnim koncertima, a u gradskom parku će posebno uživati čitave porodice uz 3d lajt-šou i iznenađenja za najmlađe.

Foto: Foto/NTO Mađarska

I drugi mađarski gradovi su pripremili nezaboravno božićno slavlje. Posetite magični Eger, u kom se od 24. novembra do 25. decembra na Trgu Dobo zimska čarolija upotpunjuje zanatskim proizvodima i najboljim mađarskim jelima. I Vesprem, ovogodišnja Evropska prestonica kulture, u starom gradu dočekuje posetioce tokom četiri adventska vikenda, nudeći im brojne koncerte i bogat program praćen božićnom pijacom. Pečuj je ove godine, počev od 1. decembra, spremio posebnu poslasticu za najmlađe u vidu kuće Deda Mraza, koja se može posetiti, a tu su i lajt-šou, ceremonija paljenja sveća nedeljom, gospel hor iz SAD-a i prateći salon vina. Iako centralni božićni market u Pečuju traje do 24. decembra, sve do 7. januara, na Trgu Sečenji biće postavljena velika jelka i štandovi sa hranom i vinom. A u Segedinu, od 24. novembra do 24. decembra, na Trgu Dom moći ćete da uživate u velikom klizalištu, predstavama žonglera sa vatrom, svetlosnim projekcijama i da svoje omiljene trenutke zabeležite na specijalnom mestu za selfije.

Foto: Foto/NTO Mađarska

Ukoliko želite da osetite pravu prazničnu atmosferu, poput one iz bajki ili romantičnih filmova, ne morate da putujete daleko. Dovoljno je da posetite jedan od brojnih božićnih marketa u Mađarskoj i uživate u božićnoj čaroliji.

#Bazilika Svetog Stefana

#Božićni market

#European Best Destination