AKTUELNO

Imamo odlične predloge za vas.

Posetite Prag, grad umetnika i boema!

Prag mnogi smatraju boemskim gradom. Lako je razumeti zašto kada ga posetite. Prošetajte njegovim strmim kaldrmama koje su opisane u Kafkinim romanima dok slušate melodije vrhunskih muzičara koji se ne libe da sviraju na Karlovom mostu. U vazduhu se oseća miris apsinta koji je poslužio kao inspiracija gotovo svima umetnicima 19. i 20. veka. U daljini se gordi najveći i, svakako, jedan od najlepših zamkova na svetu. U ovom gradu se nalazi Praški univerzitet koji se smatra najstarijim u centralnoj Evropi i prvim u slovenskim zemljama. On je iznedrio neke od najvećih umetnika, naročito u 7. umetnosti. Dok uživate svim čulima u ovim lepotama Praga, setite se da je ovaj grad svoj današnji izgled dobio u 14. veku i da je uspeo da ga sačuva do današnjih dana.

Šta sve možete videti u Pragu?

Počnimo od zamka zato što ga možete videti u kojoj god tački u gradu da se nalazite. Praški hrad je zamak koji je počeo da se gradi u 14. veku i danas je rezidencija češkog vladara. U blizini se nalazi Katedrala Svetog Vida, jedna od najznačajnijih crkava u Češkoj i jedna od monumentalnijih katedrala srednje Evrope. Sledeća bitna građevina je Karlov most. Na njemu se nalazi 30 statua i najznačajnija od njih je ona posvećena Jovanu iz Nepomuka koji je nacionalni svetac Češke.

Foto: pexels.com

Do Karlovog mosta prolazite Zlatnom ulicom. Fasciniraće vas kućice koje su sačuvale svoju autentičnost i vode poreklo iz 16. veka. Ceo grad je bukvalno muzej na otvorenom jer su sve zgrade predivne i oduzimaju dah. Prag zovu još i Grad sa hiljadu tornjeva. Na Starogradskom trgu se nalazi Astronomski sat koji je simbol ovog grada. Budite ovde u pun sat kada iz građevine izlazi 12 figura apostola i Isus Hrist što je svojevrsna atrakcija.Posetite Muzej Franca Kafke i obiđite njegov spomenik. Ova čelična kinetička skulptura je zaista spektakularna i privlači sve turiste. Sastoji se iz ploča koje se okreću zasebno i u jednom trenutku formiraju glavu Franca Kafke. Naići ćete u Pragu na još spomenika posvećenih ovom piscu i svaki će parirati prethodnom po lucidnosti ili zanimljivoj simbolici.

Obiđite Lenonov zid i šetajte ulicama Praga. Posetite pivnice kako biste saznali zašto se češko pivo smatra najboljim na svetu.

Letovanje u Grčkoj

Letovanje u Grčkoj je uvek prva destinacija našim turistima. Grčka pleni svojim prirodnim lepotama i privlači turiste svojom raznovrsnom ponudom. Bez obzira na to kakav tip letovanja tražite, naći ćete svoj u ovoj, nama bliskoj, zemlji.U Grčkoj večito sija sunce, plaže su beskrajno duge, more kristalno čisto i nebeski plavo. Grčka obala je jako razuđena, sa mnogo ostrva, poluostrva i zaliva. Reljef je uglavnom planinski i izlazi na Jonsko, Egejsko i Mediteransko more. Morski specijaliteti vas obuzimaju paletom predivnih ukusa i svojom svežinom. Osim toga, nadaleko su poznata njihova jela od jagnjetine, musaka, feta sir i vino i rakija. Obavezni su na svakodnevnom meniju giros i grčka salata.

Foto: pexels.com

Izbor je samo na vama!

U stalnom ste kontaktu sa prirodom gde god se nalazite, a izbor je zaista samo na vama! Čak 227 ostrva je na usluzi turistima tokom cele godine. Neka od njih su u potpunosti podređena porodičnom turizmu, na nekima su žurke 24/7, a na pojedinima možete čuti samo šum mora i zrikavaca. Birajte! Na tri poluostrva Grčke, iliti kako ih mi popularno zovemo tri prsta, smeštena su tri potpuno različita sveta. Zovu se Kasandra, Sitonija i Atos i svako od njih je bogato na svoj način. Klima je umerena, pejzaži oduzimaju dah, a plaže čarobne. Olimpijska regija zauzima severoistočni deo kontinentalne Grčke i izuzetno je popularna među našim turistima. Može se reći da svoju popularnost duguje, pre svega, geografskoj blizini našoj zemlji. Osim toga, naši turisti je rado posećuju zbog lepih peskovitih plaža koje pre svega prijaju porodicama sa malom decom.Odaberite i ove godine Grčku i prepustite se njenim čarima!

Posetite Atinu, antički i kosmopolitski grad!

Atina je glavni i najveći grad Grčke. Današnja Atina je kosmopolitski grad, star preko 3400 godina. Ime je dobio po boginji zaštitnici Atini. Smatra se začetnicom demokratije. Često se naziva kolevkom zapadne civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tokom 5. i 4. veka pre nove ere. Atina se nalazi na samom jugu Grčke i okružena je sa četiri planine. Jedna od njih, Parinta, proglašena je nacionalnim parkom. Atina izlazi na Egejsko more i u njoj se nalazi najveća luka u Grčkoj, Pirej.

Foto: pexels.com

Obiđite Akropolj, simbol Atine!

Zašto se Atina smatra pravim blagom za arheologe i istoričare? Dok šetate istovetnim ulicama kojim su nekada koračali tvorci filozofske misli Sokrat I Platon, pruža vam se pogled na Akropolj. Akropolj je simbol ovog grada. To je stenovito brdo na kome se nalazi hram posvećen zaštitnici grada Atini. Na brdu se nalazi čitav kompleks koji oduzima dah, bogato dekorisan statuama i stubovima. Dekretom grada je propisana visina zgrada u Atini, tako da se Akropolj vidi gde god se nalazite. Na vrhu Akropolja se izdvaja Partenon, posvećen boginji Atini. Na brdu Akropolj se nalazi i hram Erehtejon, Propileji, hram boginje Nike i svako od ovih dela oduzima dah zbog sve starosti, lepote i značaja koji su imali za antički svet.

U Atini obavezno obiđite Dionisijevo pozorište, prošetajte Sintagmom (glavna ulica) i posetite muzeje. Na raspolaganju su vam Akropoljski, Nacionalni i Muzej kikladske umetnosti. Setite se da je ovaj grad kolevka moderne civilizacije i koliko je važan za savremeni svet dok njime koračate.

Autor: